Skocz do zawartości
misio

MacBook A.D. 2016 i inne -> Jak żyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Inżynier, ano można.

Ja swojego pierwszego MacBooka kupiłem z 10 lat temu. I od tego czasu właściwie nie wyobrażam sobie dłuższej pracy na innym sprzęcie.

Jest po prostu wygodny. Wszystko działa intuicyjnie. Ma ciekawe rozwiązania zarządzania pulpitami. Dobrze zarządza pamięcią. MacBook Air jest leciutki, Bateria działa kosmicznie długo, itd itd itd,

Druhu, ale serio pytam. Chcę komputer do profesjonalnych zastosowań lub do gier na wysokim poziomie. Jak tutaj się ma porównanie Appla z jakimkolwiek laptopem? Mówię o sprzęcie w cenie 7-10k zł.

Jak Apple mógł stworzyć coś, w czym wifi nie działa jak podłącze SSD? :D

Jak można porównywać lekkość sprzętu, gdzie przy profesjonalnym zastosowaniu liczą się osiągi?!

Poza tym katastrofalny współczynnik ceny do wydajności u Appla po prostu go dyskwalifikuje.

Jeździłem po setkach firm w PL, które projektują, liczą, modelują. Nikt nigdy nie miał MacBooka do niczego więcej jak emaile, bo ładny. Jak ktoś chciał mieć mobilne centrum dowodzenia, to w 9/10 przypadków miał Della Precision, a reszta to albo coś pokroju Dream Machine, albo jakiś HP.

No i w całej tej mobilności, i lekkości nie zapominaj o plecaku kabli, i przejściówek do MacBooka! ;)

Aha i to zachwycanie się OS Appla. Akurat na komputerach od nich nie pracowałem dużo, ale przez 3 lata użytkowałem iPhona. Jeżeli OS Appla ma się tak do Windowsa jak iOS do Androida, to ja podziękuję za te intuicyjne pulpity. Do dzisiaj nie zdzierżę, że w moim ostatnim iPhonie 5s musiałem wykonać 6 lub7 kliknięć żeby włączyć 3G i Dane komórkowe. Co w Androidzie robi się 1 kliknięciem. Nigdy nie zrozumiem jak można nie dostać nawet informacji o czekającym MMS, jeżeli nie ma się stałego podłączenia do danych komórkowych?! W androidzie to nie do pomyślenia.

Inzynier , gwoli scislosci warto podac do MSI GT72  Pro i Contra

Za

+ kapitalna wydajność

+ chłodne miejsca oparcia dłoni

+ aluminiowe wieko

+ liczne złącza zewnętrzne

+ podświetlenie klawiatury

+ dostęp do podzespołów

+ głośniki

+ cztery SSD M.2 sprzężone w RAID 0

+ obsługa do trzech zewnętrznych monitorów

Przeciw

- słabe odwzorowanie kolorów

- brak łatwego dostępu do akumulatora

- zasięg Wi-Fi

- elementy obudowy podatne na zabrudzenia

- bardzo drogi

Notebookcheck.pl

Do gier i grafiki w tym CAD/CAM najlepiej nadaje sie komputer stacjonarny z duzym 27 " markowym monitorem np . EIZO ColorEdge CS270 i dobra karta graficzna.

Notebook to zawsze prowizorka w tych zastosowaniach..

Zakupu tego sprzętu dokonałem chyba po 6 miesiącach śledzenia testów. Do samego końca liczyłem, że na rynek wejdzie najnowszy Lenovo, ale się nie doczekałem. Oni niestety są ze sprzętem zawsze rok w tyle, w stosunku do konkurencji.

Ja w pewnym momencie brałem pod uwagę już tylko ASUS ROG, albo właśnie MSI GT72.

Pierwszy trochę tańszy, ponoć lepiej schłodzony.

Co mnie przekonało do MSI?

Genialna ergonomia portów (bardzo wiele laptopów, w tym powyższy ASUS, mają dużo, jak nie większość portów, po prawej stronie, co przy moim wąskim biurku, sprawiałoby że ciągle haczyłbym myszką o kable) gdzie wszystkie ważne porty są z lewej, lub z tyłu laptopa.

Jako chyba jedyny laptop na rynku (nie biorąc pod uwagę tych typu Clevo) ma wymienną kartę graficzną!

Duża ilość dodatkowych slotów na dyski.

Łatwy dostęp do wnętrza laptopa.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Co mnie przekonało do MSI?

MSI to napewno udany zakup, bedzie sluzyl dlugo , wydajnie i bezawaryjnie. Ostatni laptop ktory zbudowalem na bazie barebone to byl wlasnie MSI , sluzy do dzisiaj swietnie.

Ostatnio jednak kupilem Lenovo Yoga 2 Pro bo jest bardziej uniwersalny.On ma tylko 13,3" ale za to moze byc rowniez tabletem i ma rewelacyjna matryce o rozdzielczości 3200 x 1800 pikseli (QHD+) poza tym lekki i maly, bateria trzyma bez problemu 8 godzin.

Jak na razie jestem z Lenovo zadowolony chociaz jeszcze nie jest on idealny.

Jesli zas chodzi o OS to zawsze nalezy rozpatrywac jego przydatnosc do konkretnych zastosowan.

Nie ma uniwersalnego OS ktory by sie sprawdzal idealnie do wszystkiego.

Tak wiec kazdy bedzie mial racje chwalac przydatnosc swojego systemu do tego co z nim robi bo robi to napewno efektywnie.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę komputer do profesjonalnych zastosowań lub do gier na wysokim poziomie. Jak tutaj się ma porównanie Appla z jakimkolwiek laptopem? Mówię o sprzęcie w cenie 7-10k zł.

Jak Apple mógł stworzyć coś, w czym wifi nie działa jak podłącze SSD? :D Jak można porównywać lekkość sprzętu, gdzie przy profesjonalnym zastosowaniu liczą się osiągi?!

Do gier to jest konsola. Do profesjonalnego zastosowania jeśli potrzebujesz taaakich osiągów To nie kupujesz MacBooka tylko stacjonarnego Maca.

Poza tym katastrofalny współczynnik ceny do wydajności u Appla po prostu go dyskwalifikuje. Jeździłem po setkach firm w PL, które projektują, liczą, modelują. Nikt nigdy nie miał MacBooka do niczego więcej jak emaile, bo ładny. Jak ktoś chciał mieć mobilne centrum dowodzenia, to w 9/10 przypadków miał Della Precision, a reszta to albo coś pokroju Dream Machine, albo jakiś HP.

Noe wiem skąd masz takie informacje. Zdecydowana większość firm po których ja znów jeździłem mają w swoich zasobach sporą liczbę maszyn od Apple. A firmy deweloperskie mają 95% jabłuszek.

Jak ja kupowałem pierwszego Maca to potrzebowałem sprawnego działania kilku wirtualnych maszyn na których miałem zainstalowane różne systemy. Z uwagi na to, że nie lubię znów sam kompilować, itd to odpadało używanie na codzień linuxa. Przy windowsie niestety ale wirtualki siadały po kilku minutach pracy, bo brakowało pamięci, a OSX dawał sobie radę wyśmienicie.

I tak jak powiedziałem już wcześniej, od tego czasu nie wyobrażam sobie dłuższej pracy na innym OS.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier to jest konsola. Do profesjonalnego zastosowania jeśli potrzebujesz taaakich osiągów To nie kupujesz MacBooka tylko stacjonarnego Maca.

Noe wiem skąd masz takie informacje. Zdecydowana większość firm po których ja znów jeździłem mają w swoich zasobach sporą liczbę maszyn od Apple. A firmy deweloperskie mają 95% jabłuszek.

Jak ja kupowałem pierwszego Maca to potrzebowałem sprawnego działania kilku wirtualnych maszyn na których miałem zainstalowane różne systemy. Z uwagi na to, że nie lubię znów sam kompilować, itd to odpadało używanie na codzień linuxa. Przy windowsie niestety ale wirtualki siadały po kilku minutach pracy, bo brakowało pamięci, a OSX dawał sobie radę wyśmienicie.

I tak jak powiedziałem już wcześniej, od tego czasu nie wyobrażam sobie dłuższej pracy na innym OS.

Konsola do gier? Proszę Cię ;)

Jedyne co konsole wniosły w świat gier wideo to optymalizacja w dół, bo przecież po co ludziom więcej niż 30-60 fps? ;)

Zobacz sobie zapowiedzi wielu nowych gier, chociażby Fallouta, czy Wiedzmina 3. Jak te gry wyglądały w fazie przedpremierowej, kiedy były tworzone na i dla PC. A jak wyglądają kiedy zostają wydane, bo muszą być zoptymalizowane pod kątem przestarzałych, ograniczonych konsol...

Hmm nie wiem o jakiej deweloperce mówisz? Pewnie chodzi Ci o programowanie?

Ja natomiast mówię o projektowaniu w CAD (Catia, 3ds Max...) albo o obliczeniach strukturalnych czy mechanicznych (chociaż tutaj już bardziej wchodzimy w tematy klastrów).

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast mówię o projektowaniu w CAD (Catia, 3ds Max...)

... albo AUTOCAD

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuję na aplikacjach Autodesk (np. Fusion 360 - środowisko 3D), całe środowisko Adobe (w tym do obróbki filmów w 4K, 360VR oraz dużej ilości oraz jakości fotografii z pełnoklatkowych i średnioformatowych lustrzanek). Komfort pracy i optymalizowanie środowiska pracy z korzyścią na Mac (choć profesjonalnie pracowałem na PC także), nie wspomnę o wirtualizacji, jednoczesnym odpaleniu 40-tu aplikacji różnej maści, wygodzie pracy - brak konieczności instalacji antywirusa, obsługa ekranu wewnętrznego retina plus dwóch dodatkowych monitorów 27" klasy Eizo ColorEdge - wszystko to przy pomocy ciągle tego samego laptopa w aluminiowej obudowie. I jeszcze 9 godzin na baterii. Każdy laptop z jabłkiem jest produkcyjnie używany dobre dwa lata dłużej niż jego odpowiednik w PC i ani razu nie reinstalowany jest system operacyjny - to też należy docenić. To co serwuje MS Windows swoim użytkownikom - pozostaje współczuć.

Zresztą - jabłko to zupełnie inna filozofia - i ciężko będzie przekonać się nie pracując w obydwu środowiskach profesjonalnie, a nie tylko lizając.

Gry? Do gier jak ktoś wyżej napisał - są konsole, świat poszedł w tym kierunku i teksty typu, konsole są przestarzałe - to raczej nie brzmi obiektywnie.

Nigdy nie spotkałem się z sytuacją opisaną przez inżyniera - że i wifi i kopiowanie SSD - nie działa.

Co nie oznacza, że PC się nie nadaje do niczego, bo na biurku mam i mocną stację graficzną Dell oraz serwer też tej marki - ale służą one do zupełnie innych celów niż osobista stacja robocza, bo do tejże funkcji się po prostu nie nadają. 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno, co przeczy teoriom inżyniera, że mac'i nie nadają się do zastosowań profesjonalnych, mianowicie nie pamiętam koncertu i akustyka oraz muzyka, który zabrałby na scenę peceta, wszyscy tylko z apple, a znam też światek sceniczno muzyczny bardzo mocno od kuchni. Pozdrawiam :)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A moze oprocz slow zachwytu przynajmniej troche konkretow ? Jak wyglada konkurencja ?

Tutaj podaje dla ulatwienia do Macbooka Pro Retina 13" inne notebooki tej wielkosci :

Macbook Pro           13,3”    ma matryce 2560 x 1600 pikseli

Dell XPS 13             13,3“    ma matryce 3200 x 1800 pikseli (QHD+)

Lenovo Yoga 2 Pro  13,3“    ma matryce 3200 x 1800 pikseli (QHD+)

To gdzie ten rekord ?

Wow wątek dla gików na tym forum! Czad;-)

Zawodowo zawsze pracowałem na 13" opartych na Windowsie. Ten post piszę na Toshibie Z30 - ultralekkiej i funkcjonalnej 13" która ma ponad 5 lata a waży 1.2kg port LAN i D-SUB i LTE! w tak małej magnezowej obudowie to był dla mnie kosmos. Od niedawna prywatnie używam MB Air i mimo, że 5 lat młodszy to i cięższy i grubszy i bez tych portów i modemu LTE. Jednak jego niepodważalną zaletą okazał się OS, który po latach Windowsowania zrobił na mnie wielkie wrażenie. Moja 3letnia córka kocha ten sprzęt, a na Toshibe nawet nie chce patrzeć. To rekompensowało brak pewnych ważnych funkcjonalności.

Zacytowałem post poprzednika bo na biurku mam biznesowa wersja Dell XPS 13 czyli DELL Latitude E7370 z LTE i mam ciekawą obserwację: Dell jest lżejszy i znacznie mniejszy od MB Air (ma ekran niemal bez ramki) Jest znacznie mocniejszy a jednak... MB Air nadal działa płynniej jest intuicyjny i nigdy ale to nigdy się nie zawiesił (nawet sużąc jako stół montażowy dla erotycznych video przygód mojej ukochanej!)

Ale, jeśli Macbooki wykastrują z kolejnych funkcjonalnych rzeczy, to ten sprzęt samym OSem wg mnie już nie wygra. Gdybym miał wybierać teraz prywatnie między nowym Mackiem za 7k a Dellem za 7k - funkconalnoscią i gabarytami (i 3 letnią gwarancją NBD) Dell biję MB o głowę:( 

PS. tak samo mam z iphonem. 6s - spoko telefon, ale brak gniazda słuchawkowego w 7ce dla moich Grado czy nawet Sony MDR650 to jakiś żart. Jak żyć?!

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...