Skocz do zawartości
misio

MacBook A.D. 2016 i inne -> Jak żyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak przy okazji mam pytanie do przedmowcow.

Kilka lat wczesnie notebooki Della reprezentowaly zawsze wysoki poziom techniczny ale serwis gwarancyjny byl pod psem.

Czy jest tak dalej czy tez sie polepszylo bo z Dellem stracilem kontakt  ?

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji mam pytanie do przedmowcow.

Kilka lat wczesnie notebooki Della reprezentowaly zawsze wysoki poziom techniczny ale serwis gwarancyjny byl pod psem.

Czy jest tak dalej czy tez sie polepszylo bo z Dellem stracilem kontakt  ?

Serwis to jest właśnie powód dla którego z Toshiby (kilkanaście Z30) przesiadamy sie na Delle.

Toshiba kiedyś miała również 3 lata i dodatkowo 1 rok gwarancji Zero Problemu - rozwaliłem Laptopa (serio) ze złości o kant biurka i dostałem za tydzień nówkę. Ale to przeszłość, Tosh polikwidowała gwarancje i punkty serwisowe.

Dell - serwis sprawdzaliśmy na 2 sztukach do tej pory, ciężko mi powiedzieć w tej chwili o jakości. Ale papier jest na 3 lata i to nas przekonało (plus polecenie od kolegów z zachodu, którzy na maszyny nie psioczyli wcale a od lat pracują na Dellach).

Tylę moge napisać.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ale papier jest na 3 lata i to nas przekonało (plus polecenie z kolegów z zachodu, którzy na maszyny nie psioczyli wcale a od lat pracują na Dellach). Tylę moge napisać.

Ok, dziekuje za cenne uwagi.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zaczynałem prace na Dellach, ok 6 lat temu to serwis robił Dell. Jak w ciągu ostatnich 2 lat zgłaszałem laptopa do serwisu, to robili to już podwykonawcy najmowani przez Della. Obniżało to standardy.

I po raz kolejny napiszę... Ci co mówią, że do gier są konsole, to chyba nigdy w nie nie grali ;)

Spróbuj zagrać w Cywilizację, LoLa, Counter Strike albo Total War na konsoli. Wszystkie gry, które przynoszą największe dochody są na PC.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zaczynałem prace na Dellach, ok 6 lat temu to serwis robił Dell. Jak w ciągu ostatnich 2 lat zgłaszałem laptopa do serwisu, to robili to już podwykonawcy najmowani przez Della. Obniżało to standardy.

I po raz kolejny napiszę... Ci co mówią, że do gier są konsole, to chyba nigdy w nie nie grali ;)

Spróbuj zagrać w Cywilizację, LoLa, Counter Strike albo Total War na konsoli. Wszystkie gry, które przynoszą największe dochody są na PC.

Pewnie masz rację, ale to specyficzne gry i na pewno kasowe (kojarzę Civilizację oraz Counter Strike, bo w liceum grałem w coś podobnego: Quake, ale to było na komputerze klasy 486 SX). Świat jednak gra na konsolach, tak samo jak w teren nadają się auta terenowe, ale świat jeździ suvami i one sprzedają się najdynamiczniej :)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie Apple odleciał z cenami, przy okazji ograniczając MB Air do małej zabawki.

Praca na 13 calach to musi być dramat, chyba że służy jedynie jako przenośny komputer do podłączania do monitorów.

Ze względu na cenę w Polsce i relację do zarobków MacBooki uważam za zasadne w rękach osób korzystających z profesjonalnych programów.

Dla reszty powinien wystarczyć jakiś MacBooko podobny np.:

http://www.krugermatz.com/pl/c/Komputery/96

Oczywiście macOS ma swoje zalety (sam użytkuję) no i nikt bogatemu nie zabroni, ale po co?

Ładne, bez wirusów, ale też z wadami.

Osobiście uważam że Apple chce z rynku wycisnąć co się da bo niedługo będzie musiało wypuścić normalnego iPada Pro (obecny na iOS to śmiech) z normalnym systemem macOS, tak jak SurfacePro i wtedy odpadnie konieczność kupowania laptopa aby mieć coś mobilnego.

Ba iPhone niedługo pociągnie system macOS tak jak Win10 można pociągnąć przez funkcję Continuum z komórki.

Czyli komórka będzie jednostką centralną- monitor + klawiatura +komórka jako gładzić i jazda.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz rację, ale to specyficzne gry i na pewno kasowe (kojarzę Civilizację oraz Counter Strike, bo w liceum grałem w coś podobnego: Quake, ale to było na komputerze klasy 486 SX). Świat jednak gra na konsolach, tak samo jak w teren nadają się auta terenowe, ale świat jeździ suvami i one sprzedają się najdynamiczniej :)

W moim środowisku może 20% osób gra na konsolach, a i większość z nich dlatego, że można zagrać w PES przy piwku, a nie dlatego, że to woli.

Dużo osób gra na konsoli, bo jest tańsza od dobrego PC. Innego argumentu za konsolami nie widzę, bo gry w większości nie wymagają niczego od gracza. Idziesz ścieżką wykreowaną przez programistę, wciskając bezmyślnie jakiś guzik, albo ich kombinację. Nie masz żadnych drzewek technologicznych, nie jesteś w stanie wykonywać nic precyzyjnie.

A takie argumenty, że świat coś robi... no daj spokój, czyżbyś się bawił w jakiś populizm? Skąd wiesz co robią Namibijczycy, albo chociażby Macedończycy? ;)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Świat jednak gra na konsolach, tak samo jak w teren nadają się auta terenowe, ale świat jeździ suvami i one sprzedają się najdynamiczniej :)

Dokładnie mam takie samo zdanie.

Jak idę na wesele to zakładam lakierki, ale jak idę do lasu to zakładam buty w teren.

Oczywiście, mogę sobie kupić takie buty w teren, które będą na tyle ładne że i na wesele je założę, ale czy kupowanie komputera za 7-10k żeby grać to nie jest przerost formy nad treścią? Na pewno taki komputer będzie lepszy od konsoli. Ale zakładając wydanie 2k na komputer albo konsolę, to do gier zdecydowanie lepsza jest konsola.

Ja za swojego Aira 2 lata temu zapłaciłem 3,5k zł, i uważam, że stosunek cena-jakość była tu bardzo dobra.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

... stosunek cena-jakość

To zawsze powinno decydowac.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

W moim środowisku może 20% osób gra na konsolach, a i większość z nich dlatego, że można zagrać w PES przy piwku, a nie dlatego, że to woli.

Dużo osób gra na konsoli, bo jest tańsza od dobrego PC. Innego argumentu za konsolami nie widzę, bo gry w większości nie wymagają niczego od gracza. Idziesz ścieżką wykreowaną przez programistę, wciskając bezmyślnie jakiś guzik, albo ich kombinację. Nie masz żadnych drzewek technologicznych, nie jesteś w stanie wykonywać nic precyzyjnie.

A takie argumenty, że świat coś robi... no daj spokój, czyżbyś się bawił w jakiś populizm? Skąd wiesz co robią Namibijczycy, albo chociażby Macedończycy? ;)

Widzisz inżynier, zatem oddajmy rację temu, że masz świetny laptop do gier i Twoje otocznie jest wykładnią tego, że trend jest jeden - poważni gracze grają na pecetach, wypasionych pecetach, a nic tu po mac'u i konsolach. I słusznie. I niech tak nawet będzie i ja w to "wchodzę".  Ale nie oceniaj systemu mac os przez ten pryzmat i uznaj, że w innych profesjonalnych otoczeniach właśnie mac os i komputery apple działają sprawniej, a bynajmniej równie sprawnie, a już na pewno w innej filozofii niż jedynie Twoja słuszna ;). Nie neguj tego jak to uczyniłeś powyżej. To naprawdę nie są zabawki i świat profesjonalny stać na te rozwiązania. Wiedz też, że nikt na tej podstawie nie wyrokuje, iż tylko mac nadaje się do zadań profesjonalnych. No ale Ty już oceniłeś i poprowadziłeś dyskurs w kierunku pro gamingu. 

PS. W moim środowisku może góra 20% w ogóle w coś gra - ale nie oznacza to od razu, że to trend. Natomiast pisząc, że "świat" używa konsol i ten rynek rośnie, jest prawdą i stanem faktycznym, a nie mrzonką, wystarczy poczytać badania i pomysleć jeszcze o jednym - i jednych i drugich wyprzedzą wkrótce gry mobilne :)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...