Skocz do zawartości
Jans

System operacyjny komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie Win8 a Win8.1 to w zasadzie kosmetyczna różnica, przycisk start, którego funkcja do niczego się nie nadaje, drobne zmiany w systemie niezauważalne dla zwykłego użytkownika. Ale ze względu na większą kompatybilność jak trafiam lapka z win8 robię upgrade do 8.1 i dalej klasycznie, Classic Shell (czyli przycisk start jak z win7) i oddaję w takim stanie klientowi, nie aktualizuję do Win10 mimo, że często jest to nadal możliwe. Był czas że średnio 2 razy w tygodniu przynosili mi klienci lapki po upgradzie do win10 z prośbą o reinstall, bo system po upgradzie się sypał, pojawiały się problemy z aktualizacją, sterownikami, niedziałającymi programami czy wręcz ginącymi danymi. Dlatego win10 to dla mnie ostateczność. (i z innych powodów, które wyjaśniałem w temacie o szpiegowaniu w internecie)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie Win8 a Win8.1 to w zasadzie kosmetyczna różnica, przycisk start, którego funkcja do niczego się nie nadaje, drobne zmiany w systemie niezauważalne dla zwykłego użytkownika. Ale ze względu na większą kompatybilność jak trafiam lapka z win8 robię upgrade do 8.1 i dalej klasycznie, Classic Shell (czyli przycisk start jak z win7) i oddaję w takim stanie klientowi, nie aktualizuję do Win10 mimo, że często jest to nadal możliwe. Był czas że średnio 2 razy w tygodniu przynosili mi klienci lapki po upgradzie do win10 z prośbą o reinstall, bo system po upgradzie się sypał, pojawiały się problemy z aktualizacją, sterownikami, niedziałającymi programami czy wręcz ginącymi danymi. Dlatego win10 to dla mnie ostateczność. (i z innych powodów, które wyjaśniałem w temacie o szpiegowaniu w internecie)

Aktualizacja do win 10 faktycznie kulała przynajmniej na początku. Dużo lepiej było przeinstalować "normalnie" system i działało bez problemów. Zasadniczo nie spotkałem się z problemami na Win 10. Tak samo z narzekaniem ze strony użytkowników. Za to na win 8.1 a tym bardziej 8... Może to był i dobry system ale na tablety i urządzenia mobilne a nie na laptopy czy pc'y

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

To ja może wtrącę swoje trzy grosze do tematu jako osoba, dla której komputer jest codziennym narzędziem pracy,  a więc ma przede wszystkim działać, być niezawodny, szybki i pojemny. W pracy wykorzystuję komputer przede wszystkim do aplikacji biurowych i graficznych. Zdarza się często, że mam otwartych kilka programów i kilkanaście-kilkadziesiąt zdjęć. Sprzęt zmieniam co 2-3 lata a wraz z nim przyjmuję z dobrodziejstwem inwentarza system operacyjny. Kiedyś nawet bawiłem się w Linuxa, którego sam administrowałem w sieci małej firmy, ale przestało mnie to bawić ze względu na brak czasu - nie jest to w końcu mój zawód. Jeśli chodzi o Windowsy, to pracowałem na praktycznie wszystkich wersjach, włączając w to znienawidzoną przez wszystkich Vistę. Nigdy z żadną z nich (nawet z Vistą)  nie miałem takich problemów, które by mnie zmusiły do zmiany, albo chociaż narzekań - a przypominam, że komputer to jedno z moich podstawowych narzędzi pracy, na którym średnio dziennie przepracowuję kilka-kilkanaście godzin.

Podsumowując uważam, że dla kogoś, dla kogo komputer stanowi narzędzie a nie istotę czy przedmiot pracy, nawet dla kogoś takiego jak ja, kto na co dzień korzysta nie tylko z internetu czy programów biurowych, ale też z szeregu profesjonalnych programów graficznych, liczy się przede wszystkim sprawność działania i bezpieczeństwo. W tym względzie zdaję się na producentów oprogramowania i nie unikam upgradeów, co oczywiście nie zwalnia mnie z czujności i konieczności ogólnego ogarnięcia - też mam win10pro i wiem jak go dostosować do swoich potrzeb.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...