Skocz do zawartości
Jans

System operacyjny komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Ale prawie robi wielką różnicę.

Brak przycisku Start to nie jest największy problem tej wersji windowsa.
Akurat do GUI Win8 można się przyzwyczaić, kwestia czasu.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ekran Metro to dla mnie porażka, czuję się zagubiony jak dziecko w lesie, musi być pulpit i przycisk start, podstawa każdego Windowsa od zarania dziejów. Dlatego w win8 zawsze instaluję start i system zaczyna przypominać normalnego Windowsa. Jednak win10 to dla mnie porażka, zbyt wiele razy widziałem źle działające kompy z tym systemem, problemy ze sterownikami, nie lubię też, jak mi producent sugeruje, że wie lepiej, czego chcę (tu szczególnie nie lubię Apple). Dlatego jeśli nie może być win7 niech będzie win8 z usprawnieniami.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 8 z laptopem. 8 to według mnie porażka i nie chodzi mi o kafelki, bo radziłem sobie z nimi świetnie. Przeszedłem na 10 i było zdecydowanie lepiej, pomijając to, że kilka posiadanych programów odmówiło posłuszeństwa. Według mnie bierz 10.

W obecnej chwili wywaliłem Windowsa na zbity pysk i cieszę się "bezproblemowym" Linuksem.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Programy biurowe - fakturowanie, Word, skype, gadu gadu, TeamViver, przeglądarka internetowa, kilka programów z katalogami, cennikami i to chyba wszystko

Jeżeli to ma byc stricte biurowy komputer, to chyba dobra będzie opcja z Windowsem 10. Prosty przykład (na moim przykładzie). Gdy kupiłem Laptopa Lenovo G50-45 z oryginalnie preinstalowanym Windowsem 10, to pierwsze co zrobiłem to zerowanie dysku, nowy podział tego dysku na partycje i instalacja Windowsa 7 64 Bit. Bo mnie jest potrzebny OS produkcyjny do studia nagraniowego a nie "zabawka". Nigdy nie znalazłbym właściwych sterowników na przykład do karty dźwiękowej Lexicon Omega a i z Focustrte Scarlett byłyby kłopoty. Nie wspominając o reszcie softu.

Ale Tobie to wszystko jest niepotrzebne. Utrudnisz sobie tylko żywot, jeśli się zabierzesz za downgrade. Do takich zastosowań o których mówisz, wystarczy Ci  laptop z dolnego przedziału cenowego (byleby miał solidną klawiaturę bo to Ci jest akurat potrzebne) w miarę dobrą matrycę, nawet z najtańszą opcją Windowsa 10. Warto jednak mieć Win 10 Pro, z uwagi na możliwości ingerowania w poziomy zabezpieczeń (jak wspominał Turbo).

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

W Win10 dużym problemem są automatyczne aktualizacje.

W win8 można je wyłączyć. W Win10 jest z tym problem. Nie wiem jak w Win10pro- może jest to dopuszczalne.

Oczywiście można ustawić sobie automatyczne aktualizacje w porze nocnej, ale znam przypadki że aktualizacja się nie powiodła i odwracanie zmian trwało w czasie kiedy user chciał skorzystać...

W macOS dostaję info o aktualizacji ale to moja decyzja kiedy ją włączę.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście Win8 odpada jak można kupić win10.

A dlaczego odpada? Bo wyższy numerek oznacza zawsze coś lepszego? Po pierwsze to właśnie niekoniecznie, po drugie oprócz preferencji użytkownika liczy się, na jakim sprzęcie dany system ma być uruchamiany. To, że w opisie jest wymienione, że będzie chodzić i win8 i win10 nie oznacza że będą pracować tak samo wydajnie. Z doświadczenia wiem, że win10 mimo iż teoretycznie jest lepiej zoptymalizowany i powinien być wydajniejszy w praktyce jest bardziej zapchany zbędnymi funkcjami i na starszym sprzęcie jest wyraźnie wolniejszy.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 10 pro do innych celów używam innych systemów na osobnych dyskach jesli chodzi o klucz upsss.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Win 10 to dobry system. Na pewno lepszy niż 8,1 już nie mówiąc o 8

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego odpada? Bo wyższy numerek oznacza zawsze coś lepszego? Po pierwsze to właśnie niekoniecznie, po drugie oprócz preferencji użytkownika liczy się, na jakim sprzęcie dany system ma być uruchamiany. To, że w opisie jest wymienione, że będzie chodzić i win8 i win10 nie oznacza że będą pracować tak samo wydajnie. Z doświadczenia wiem, że win10 mimo iż teoretycznie jest lepiej zoptymalizowany i powinien być wydajniejszy w praktyce jest bardziej zapchany zbędnymi funkcjami i na starszym sprzęcie jest wyraźnie wolniejszy.

Pisałem o tym wcześniej.

Np. Adobe Photoshop nie pójdzie na Win8. Wymaga 8.1.

Używając określone programy może się okazać że kolejna aktualizacja może nie pójść na Win8.

Komp ma być nowy zatem powinien pociągnąć bez problemu Win10.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...