Skocz do zawartości
Jans

Emigranci i turysci

Emigranci i turysci  

36 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak to bylo/jest u Was? Czy doswiadczyliscie emigracji na sobie ?

• Tylko pobyty turystyczne:
    • Pobyty ponizej 3 mies :
    • Dlugie (powyzej 3 mies) pobyty zawodowe / praktyki / ksztalcenia / praca dorywcza :
    • Dlugie pobyty stale :
    • - Do 2 lat
    • - Do 10 lat
    • - Do 30 lat
    • - Powyzej 30 lat
  2. 2. Miejsce zamieszkania / pracy podczas emigracji :

• - Wielka Brytania
    • - Irlandia
    • - Skandynawia
    • - Wlochy
    • - Niemcy
    • - Hiszpania
    • - Inne kraje Europy (jakie)
    • - Inne kraje swiata (jakie)
      0
  3. 3. Czy korzystaliscie podczas dlugich pobytow stalych ze wszystkich praw kraju zamieszkania ?

4. 4. Czy uzyskaliscie obywatelstwo/obywatelstwa tych krajow krajow ?

5. 5. Czy zadowoleni byliscie / jestescie z podjetej wczesniej decyzji ?

6. 6. Czy dalej zamieszkujecie na stale inny kraj ?

7. 7. Czy zamierzacie opuscic na stale Polske ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jans, trochę podkradłeś :D, ale w tym więcej jest ciekawych wypowiedzi, a także ankieta, zatem nie ma sensu łączyć. Niech Twój temat toczy się własnym rytmem :)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie kiedys zastanawialem czy jest takie miejsce na ziemi gdzie bedziemy szczesliwi ?

Na strarej mapie krajobraz utopijny

"Dróg, by tam trafić - nic nie ułatwia

W przestrzeniach burz i w czasów kipieli,

Ale istnieje przecież Sarmatia,

Istnieje gdzieś Terra Felix."

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jans, trochę podkradłeś :D, ale w tym więcej jest ciekawych wypowiedzi, a także ankieta, zatem nie ma sensu łączyć. Niech Twój temat toczy się własnym rytmem :)

Ale bylas PIERWSZA ! :kwi:

.

.

.

Od lat, uznaje kiedys zaslyszana zasade "Polska dla Polakow, ziemia dla ziemniakow" I to by bylo najlepsze, ale niestety........, dzieki polityka z calego swiata, NIE DA SIE I niestety, ale emigracje trwa i bedzie trwac

Dziekuje Jaski za Twoj szczegolowy post na podstawie ktorego mozemy wymienic stanowiska.

Piszesz wiec :

To co ja pisze, jest oparte na doswiadczeniach mojej wlasnej dupy.

To dobrze , bo ja tez.

Wiem, ze nie mozna generalizowac i mowic ze kazdy muslin to terrorysta, tak samo jak nie kazdy ksiadz to pedofil, ale doskonale wszyscy wiedza, ze ONI , posciagaja reszte czlonkow rodziny do kraju emigracji.

A w tej "reszcie" rodzinki, znajda sie i  fundamentalisci.

Oczywiscie, masz racje !

Poza tym, sam sie nie czuje z tym dobrze , ze musze zyc i mieszkac poza krajem,

A z drugiej strony, coz mam robic, kiedy po skonczeniu wielu szkol, moge oficjalnie  zarobic, tylko ponizej sredniej krajowej ?!

A dlaczego musisz zyc i mieszkac tylko w swoim kraju ? Dostales gdzies taka gwarancje ?

Czy musisz do konca zycia zyc w swojej Koziej Wolce a nie przeprowadzic sie np do Stolycy a pozniej do innej Stolycy a pozniej do innej Koziej Wolki ?

Co Ciebie tak mocno trzyma u korzeni ? Moze kawalek gruntu troche dalej tez jest ciekawy ?

W momencie, kiedy pieprzeni politycy, ustalaja limity przyjmowanych uchodzcow i nakazuja im zapewnic tzw. minimum socjalne !!!!

Qrwa !!!! To ja w zyciu, nie wzialem ani jednej zlotowki zasilku, ani innej zapomogi, zapierdalalem fizycznie przez cale zycie po ponad 250 , a nawet i po 350 godzin w miesiacu , a ONI za free ???!!!

Watroba mi sie przewraca jak to widze.

Szczegolnie, jak niedawno dostalem pisemko z ZUS-u , ze moja emeryturka, bedzie wynosic okolo 600 zl

Wcale Ci sie nie dziwie. Mnie tez by to wk…o !

Tylko, ze ja zdolalem sie uniezaleznic od SYSTEMU.

I moge na to patrzec z boku. Taki model wybralem.

Ciagle myslalem, ze kraje zachodnie sa nam blizsze kulturowo i mentalnie.

Ale to gowno prawda.

Oni nas traktuja , jak tania sile robocza.

I obojetnie, czy to jest w warsztacie samochodowym, na lini montazowej BMW (czy innej zacnej marki)

Czy tez w pracy biurowej, kiedy zarzadzasz zespolem "tubylcow"

Jaski ! Gdzie Ty zyjesz ! Kastowosc masz wszedzie , na calym swiecie , nie tylko w Polsce czy Indiach , Niemczech czy Alasce.

Wszedzie sa grupy sa grupy “lepsze” i “gorsze” i “uklady”.

Nie mow mi prosze , ze tylko w Polsce jest najlepiej.

A zobacz jak Polacy traktuja u siebie Ukraincow nawet tych wyksztalconych czy tez innych imigrantow.

Nie wiem w jakim kraju zyjesz, ale wydaje mi sie , ze albo ja jestem przewrazliwiony, ale Ty zyjes w jakim "zamknietym kregu" , do ktorego nie dopuszczasz takiej mozliwosci postrzegania Ciebie.

Wiesz, ja zylem i nadal zyje w roznych srodowiskach narodowych i kulturowych .

Z kazdego cos tam czerpie i sie ucze cale zycie. Oceny zostawiam na pozniej.

Najpierw staram sie szanowac to co jest.

A kazdy obcy narod najpierw szanuje Ciebie jako Czlowieka a dopiero pozniej jako czlonka spoleczenstwa.

Zbir wszedzie bedzie zbirem a szlachetny czlowiek zostanie szlachetnym czlowiekiem.

Wykonywanie zawodu jest sprawa drugorzedna.

Znam podlych profesorow czy sedziow ale i szlachetnych slusarzy i odwrotnie.

Uwierz, nie wazne ilu z nich, klepalo mnie po plecach, mowilo "Moj Przyjaciel" , usmiechalo, zapraszalo na kolacje i wspolne imprezy.....

A ak naprawde, to dupy nam obrabiaja za plecami.

Sa zawistni o zajmowane stanowisko, Dla nich, powinienes tylko gowna wozem asenizacyjnym wywozic i parki sprarzatac.

I badz pewien, ze gdyby przyszlo do jakichkolwiek zwolnien zbiorowych, to jedyne co moze Cie uratowac, to fakt niemozliwosci zastapienia Ciebie. Nic wiecej, bo zawsze jestes i bedzies jako jeden z pierwszych "na celowniku"

Tak , masz racje.Ale czy warto sie tym przejmowac ?

Czy w Polsce jest lepiej ? Czy gdzie indziej jest lepiej ?

Nie warto sie truc i niszczyc pieknego zycia bo przeciez kazde zycie jest piekne.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dopisać jeszcze w poście do video które umieściłem na poprzedniej stronnie.

Anglicy narzekają tylko na emigrantów z Polski, bo:

-na muzłumanów nie mogą- byłby to rasizm,

-Polacy zabierają im pracę i śrubują normy pracy.

Zapomnieli, że Polacy nie będą obcinać im głów...

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

To ja tak krótko niezbyt poprawnie politycznie w dzisiejsze upalne południe :)

Polska dla Polaków !

Zdzierając nieco otoczkę tego celtyckiego krzyża wyjaśniam co następuje:

Chcesz przyjechać? Zapraszamy, ale przyjmij nasza kulturę, nasze zachowania, naszą religię (a przynajmniej nie próbuj nam narzucać własnej), nasz język.

Generalnie stań się Polakiem :)

Witam Cię z otwartymi rękami, nogami i innymi częściami ciała.

I błagam już bez samobiczowania się, bo jak czytam niektóre posty to przechodzimy swoiste katharsis mówiąc/pisząc o naszej nietolerancyjności, homofobii, rasiźmie.

Potem mamy wysyp Pokłoś, Id i innych dzieł wątpliwego patriotyzmu, podczas gdy zachód ma Armageddon, Szeregowca Ryana i dzieła wszelakie opiewające bohaterstwo tubylców...

Sami siebie stawiamy w świetle nietolerancyjnych skurwieli, pielęgnujemy tą cechę jak kukułcze jajo, w imię?

Właśnie, w imię czego?

Idę znowu na piwo, znowu polskie piwo :list:

PS. Nie wiecie co jest co?

Prosze uprzejmie :)

post-13342-0-77556600-1439117433_thumb.jpg

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy, usiasc z takim TUBYLCEM przy piwie, to jezyk mu sie rozwiaze i powie Ci co o tym mysli. A to co powie, nie bedzie zgodne z tzw, "dobrym wizerunkiem " obywatela kraju, o najwyzszym wspolczynnikiem tolerancji.

Dzięki wam wszyskim za naprawdę ciekawą  i pouczającą dyskusję opartą o tysiące waszych indywidualnych doświadczeń.

NIe czuje się tak bardzo kompetentny do zabrania głosu ponieważ ominęła mnie konieczność czy przymus emigracji. Choć nat naprawdę to było już bardzo blisko i to kilkakrotnie. Byłem natomiast parę razy na wyjeżdzie zaagranicą gdzie pracowałem. Nie był to ryjazd w pełnie zarobkowy bo  moja firma mnie oddelegowala więc dostawałem tylko diety (co i tak znacznie reperowalo mój budżet), ale nie o tym mowa. Moje delegowanie tam czyli do Niemiec spowodowane było tym, że miałem wykonać specjalistyczna pracę (zadania) z którą wspólpracująca firma niemiecka nie mogła sobie dać rady. Więc wyjechałem tam jako specjalista. I byłem traktowany z szacunkiem. Fasadowym szacunkiem. Poza tą fasadą, konwenansami i innymi pierdołami było znakomicie maskowowane poczucie wyższości w stosunku do Polacke. I to właśnie wyszło raz czy dwa dosłownie przy piwie. Jak to sie mówi In vino veritas. Od ludzi z którymi współpracowałem, których sukces zależał od mojej pracy itd. Niby drobiazg parę słow, których nie zapomnę do końca życia.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

I byłem traktowany z szacunkiem. Fasadowym szacunkiem. Poza tą fasadą, konwenansami i innymi pierdołami było znakomicie maskowowane poczucie wyższości w stosunku do Polacke.

Koniec! Kurwa koniec mówię! Skończcie ludzie pitolić.

Czemu własne poczucie niskiej wartości czy frustracje przekuwacie na ichniejsze poczucie wyższości wobec nas?

Ja jestem dumny z tego że jestem Polakiem i wszędzie to manifestuję, jadę do Anglii na wycieczkę, śmieję się, ironizując z właścicielką hotelu że doba to moje miesięczne zarobki, śmieję się z ich angielskich śmierdzących kiełbasek, daję w prezencie miód pitny,  zapraszam do Polski.

Na Octoberfest podobnie.

Niczego się nie wstydzę.

Zginającym w pokorze kark przed zachodnim tyranem mówię stanowcze nie :)

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Kriss Kross,

spoko, żadnego poczycia niższej wartości a wręcz przeciwnie. I dalej co napisałeś - masz rację. Ja też jestem dumny z tego że jestem Polakiem. I też sie nie wstydzę. I też z satysfakcją parę razy jak miałem okazję to sobie to na nich odbiłem. Co więcej, ja mam świadomość, że jesteśmu lepsi, więcej umiemy, potrafdimu sobie poradzić w sutuacjach trudnych, mamy większą wyobraźnię (wyobraźnie która pozwala nam właśnie na reagowanie wymyśleanie kreowanie itp. Ale... jest jedno ale. Nie jesteśmy narodem społecznym Jak powtarzli mi "moi przyjeciele" Niemcy - jeden Polak pracuje jak dwoch Niemców, ale dwóch Polaków jak jeden Niemiec. I jak gdzieć przy innej okazji usłyszałem; "nikt tak nie wy****e Polaka jak drugi Polak"

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Koniec! Kurwa koniec mówię! Skończcie ludzie pitolić. Czemu własne poczucie niskiej wartości czy frustracje przekuwacie na ichniejsze poczucie wyższości wobec nas? Ja jestem dumny z tego że jestem Polakiem i wszędzie to manifestuję, jadę do Anglii na wycieczkę, śmieję się, ironizując z właścicielką hotelu że doba to moje miesięczne zarobki, śmieję się z ich angielskich śmierdzących kiełbasek, daję w prezencie miód pitny, zapraszam do Polski. Na Octoberfest podobnie. Niczego się nie wstydzę. Zginającym w pokorze kark przed zachodnim tyranem mówię stanowcze nie :)

Dokladnie powiedziane.Tylko takich Polakow szanuja za granica ! Takich ktorzy sa dumni ze swego pochodzenia i ktorzy cos potrafia.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu własne poczucie niskiej wartości czy frustracje przekuwacie na ichniejsze poczucie wyższości wobec nas?

Ja jestem dumny z tego że jestem Polakiem i wszędzie to manifestuję, jadę do Anglii na wycieczkę, śmieję się, ironizując z właścicielką hotelu że doba to moje miesięczne zarobki, śmieję się z ich angielskich śmierdzących kiełbasek, daję w prezencie miód pitny,  zapraszam do Polski.

Na Octoberfest podobnie.

Niczego się nie wstydzę.

Zginającym w pokorze kark przed zachodnim tyranem mówię stanowcze nie :)

Dokładnie o to mi chodziło jak pisałem wyżej.

Ale zawsze się znajdą poprawnie polityczne mendy aby wmawiać nam,że jesteśmy gorsi. Najbliżej i niedawno UEFA z herbem miasta Brzeg...

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...