Skocz do zawartości
Jans

Emigranci i turysci

Emigranci i turysci  

36 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak to bylo/jest u Was? Czy doswiadczyliscie emigracji na sobie ?

• Tylko pobyty turystyczne:
    • Pobyty ponizej 3 mies :
    • Dlugie (powyzej 3 mies) pobyty zawodowe / praktyki / ksztalcenia / praca dorywcza :
    • Dlugie pobyty stale :
    • - Do 2 lat
    • - Do 10 lat
    • - Do 30 lat
    • - Powyzej 30 lat
  2. 2. Miejsce zamieszkania / pracy podczas emigracji :

• - Wielka Brytania
    • - Irlandia
    • - Skandynawia
    • - Wlochy
    • - Niemcy
    • - Hiszpania
    • - Inne kraje Europy (jakie)
    • - Inne kraje swiata (jakie)
      0
  3. 3. Czy korzystaliscie podczas dlugich pobytow stalych ze wszystkich praw kraju zamieszkania ?

4. 4. Czy uzyskaliscie obywatelstwo/obywatelstwa tych krajow krajow ?

5. 5. Czy zadowoleni byliscie / jestescie z podjetej wczesniej decyzji ?

6. 6. Czy dalej zamieszkujecie na stale inny kraj ?

7. 7. Czy zamierzacie opuscic na stale Polske ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jans, co ty piep...... ?!

Jaski! Jestesmy na forum dyskusyjnym w ktorym piszemy lub rozmawiamy ale nie piep....!

Jesli nie zgadzasz sie z jakims pogladem to przeciez nie musisz tego okreslac jako piep....!

Byc moze nie masz racji ?

Jaski ! Nie przeczytales dokladnie tego co napisalem , piszesz :

Wez pod uwage, ze jak "MY" jedziemy do "NICH" na wycieczke lub w innych celach, to MUSIMY , sie dostosowac do ich regol, nakazow, obyczajow itp A ONI, jak przyjada do Europy, to znow MY MUSIMY , sie do NICH dostosowac.

To Twoj tekst , ja zas napisalem :

Przeciez nas tez by draznilo kiedy obok kosciola katolickiegp stanal by meczet albo kosciol prawoslawnych albo... itd . Tak wiec jesli ktos wchodzi na obce terytorium musi byc przygotowany na walke. Tak jak wszyscy kolonizatorzy.

Gdzie wiec widzisz wzajemnosc , wyrozumialosc i tolerancje  o ktore mnie posadzasz ?

Ja napisalem tylko o podstawach (slusznych lub nie) do walki i zrodle konfliktu.

I tylko prosze Cie o jeszcze jedno, Nie cytuj mi w odpowiedzi statystyk, analiz i innych wynikow analiz socjologicznych ;)

Twoja prosba jest przedwczesna i chybiona bo nie chce Tobie ani komukolwiek innemu czegokolwek cytowac w temacie.

Ja sam jestem otwarty na argumenty (w tym cytaty) w dyskusji.

Moze po prostu napisz dokladniej co masz na mysli.

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Pańcio: Jans, Jaski ma trochę racji tylko nie potrzebnie się uniósł. Fakt jest faktem że oni wymagają od nas stosownego dla nich zachowania w ich kraju. Natomiast tu w UK też do tego zmierzają, przykład Birmingham. Żyje tam wielu muzułmanów i nawet żądają od władz żeby niektóre szkoły były tylko dla dzieci muzułmańskich a resztę won z tych szkół! Protestują, wyzywają europejskie kobiety że ubierają się jak dziwki! Dosłownie! Chcą wprowadzić prawo szariatu! W niektórych dzielnicach. No a tego to chyba już za wiele. Na szczęście Birmingham jest daleko ode mnie. Ale UK na to niby nie pozwala a zarazem pozwala. Gdyż jest to państwo w którym rasizm jest przestępstwem!

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Pańcio :)  TAK! tylko ja przeciez o czym innym wczesniej mowilem.

Problem dlugoletnich emigrantow z innych kultur jest w kazdym panstwie bardzo trudny bo z jednej strony panstwo chce (musi ?) takich emigrantow i ich potomstwo integrowac a z drugiej strony chce zachowac pokoj spoleczny.

W rezultacie powstaje niewygodny dla wszystkich stron szpagat. Konflikty cechuja te stosunki.

Poczynajac chocby od szkoly podstawowej gdzie dzieci chodza w ramach zajec WF na plywalnie . Ida wszystkie oprocz muzulmanskich dziewczynek bo tym rodzice nie pozwalaja sie rozebrac do kostiumu kapielowego , a z WF- u  otrzymuje sie ocene itd.

Bez przerwy problemy.Ciagle modlitwy w czasie pracy pracownikow i ten ich rozmarzony wzrok pelen nadzieji na czekajace ich w raju 72 dziewice.

Te problemy nie znane jeszcze w Polsce dotycza wszyskich panstw zachodnich gdzie zadomowili sie muzulmanie.

Pierwszymi emigrantami w Niemczech byli Wlosi , to tzw Gastarbeiterzy czyli robotnicy goszczacy , nie wytrzymali dlugo i szybko wrocili. Potem przyjechali na tych zasadach Grecy ale tez szybko ten kraj opuscili. Byla to czysta sila robocza i zadnych socjalnych zobowiazan ze strony goszczacego kraju.

Potem Niemcy doszly do wniosku , ze moze warto by bylo zapewnic takim Gastarbeiterom wiecej przywilejow i lawina ruszyla.

Turcy, Marokanczycy itd. a efekt dla obydwu stron mizerny.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jans.

Sorki, ale znow sie musze "uniesc" w emocjach , jak to czytam

To co ja pisze, jest oparte na doswiadczeniach mojej wlasnej dupy.

Wielu z Was wie doskonale, ze juz od wielu lat mieszkam poza PL-em.

Malo tego, to w kraju w ktorym teraz mieszkam, przyszlo mi powiadomienie, do ktorego okregu mam sie zglosic, we wrzesniowych wyborach.

Ale , do rzeczy.

Emigranici w Polsce:

Pisze o tym, ze jak nie mam nic przeciwko emigranta z podobnych kulturowo i religijnie krajow, to mam bardzo wiele , przeciwko muzulmana.

Wiem, ze nie mozna generalizowac i mowic ze kazdy muslin to terrorysta, tak samo jak nie kazdy ksiadz to pedofil, ale doskonale wszyscy wiedza, ze ONI , posciagaja reszte czlonkow rodziny do kraju emigracji.

A w tej "reszcie" rodzinki, znajda sie i  fundamentalisci.

Poza tym, sam sie nie czuje z tym dobrze , ze musze zyc i mieszkac poza krajem,

A z drugiej strony, coz mam robic, kiedy po skonczeniu wielu szkol, moge oficjalnie  zarobic, tylko ponizej sredniej krajowej ?!

W momencie, kiedy pieprzeni politycy, ustalaja limity przyjmowanych uchodzcow i nakazuja im zapewnic tzw. minimum socjalne !!!!

Qrwa !!!! To ja w zyciu, nie wzialem ani jednej zlotowki zasilku, ani innej zapomogi, zapierdalalem fizycznie przez cale zycie po ponad 250 , a nawet i po 350 godzin w miesiacu , a ONI za free ???!!!

Watroba mi sie przewraca jak to widze.

Szczegolnie, jak niedawno dostalem pisemko z ZUS-u , ze moja emeryturka, bedzie wynosic okolo 600 zl

Polscy emigranci , poza Polska:

Jans, ja nie chce emigrowac, Ja nie chce zyc poza PL-em

Cytujac ex Prezydenta "Nie chce, ale musze"

Ciagle myslalem, ze kraje zachodnie sa nam blizsze kulturowo i mentalnie.

Ale to gowno prawda.

Oni nas traktuja , jak tania sile robocza.

I obojetnie, czy to jest w warsztacie samochodowym, na lini montazowej BMW (czy innej zacnej marki)

Czy tez w pracy biurowej, kiedy zarzadzasz zespolem "tubylcow"

Moze i  ja mam spaczone poglady, ale bazuje na dziesiatkac doswiadczen.

Myslalem ze Niemcy to nacjonalisci, ale ...... wcale tak nie jest.

Pozniej, myslalem ze Holendrzy sa gorsi......., ale wcale nie sa.

To co Belgowie mi pokazali i dali odczuc, to dopiero jest mania wyzszosci !!!!

Podobnie , jak w skandynawii , I to calej Skandynawii , jest tak samo.

To co pisza, o Skandynawskiej  tolerancji , wyrozymialosci itp, to uwierz mi, ze to tylko i wylacznie doprowadzony do perfekcji PR.

PR, dzieki ktoremu sa tak postrzegani, ale po wieloletnich latach,pobutu tutaj, to zapewniam Cie, ze sa jebanymi nacjonalistami.

Wystarczy, usiasc z takim TUBYLCEM przy piwie, to jezyk mu sie rozwiaze i powie Ci  co o tym mysli.

A to co powie, nie bedzie zgodne z tzw, "dobrym wizerunkiem " obywatela kraju, o najwyzszym wspolczynnikiem tolerancji.

Tak jak chetnie pomoga "uchodzca" z polnocnej Afryki, tak samo niechetnie Nas tam widza..

Nas Polakow, postrzegaja tak samo jak Rumunie, Litwe, Bialorus itp Kraje.

Nie wiem w jakim kraju zyjesz, ale wydaje mi sie , ze albo ja jestem przewrazliwiony, ale Ty zyjes w jakim "zamknietym kregu" , do ktorego nie dopuszczasz takiej mozliwosci postrzegania Ciebie.

Wszyscy popelniamy bledy. Tylko kiedy "tubylec " go popelni, to "Bywa-zdaza sie"

Ale jak Ty , lub ja ....., "no tak, Polak", czego sie spodziewac.

Uwierz, nie wazne ilu z nich, klepalo mnie po plecach, mowilo "Moj Przyjaciel" , usmiechalo, zapraszalo na kolacje i wspolne imprezy.....

A ak naprawde, to dupy nam obrabiaja za plecami.

Sa zawistni o zajmowane stanowisko, Dla nich, powinienes tylko gowna wozem asenizacyjnym wywozic i parki sprarzatac.

I badz pewien, ze gdyby przyszlo do jakichkolwiek zwolnien zbiorowych, to jedyne co moze Cie uratowac, to fakt niemozliwosci zastapienia Ciebie. Nic wiecej, bo zawsze jestes i bedzies jako jeden z pierwszych "na celowniku"

Od lat, uznaje kiedys zaslyszana zasade

"Polska dla Polakow, ziemia dla ziemniakow"

I  to by bylo najlepsze, ale niestety........, dzieki polityka z calego swiata, NIE DA SIE

I niestety, ale emigracje trwa i bedzie trwac

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzicie na przyklad przyszlych emigrantow w Polsce ?

Czepnę się ;)

Emigracja to nie to samo co imigracja.

Przyjezdnych "gości" do naszego kraju nazywamy imigrantami.

;)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jans, dnia 19 Lipca 2015 - 10:04, napisał(a): Jak widzicie na przyklad przyszlych emigrantow w Polsce ?

Czepnę się ;)

Emigracja to nie to samo co imigracja. Przyjezdnych "gości" do naszego kraju nazywamy imigrantami. ;)

Dziekuje za sluszna poprawke.

Niestety wiele lat pobytu za granica robi swoje i zdarza mi sie czasami potkniecie.

Prosze o dalsze korektury bo zalezy mi na prawidlowym uzywaniu jezyka ojczystego i prawidlowym znaczeniu . :)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jans :D

Się opamiętam następnym razem :lach:

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jans :D Się opamiętam następnym razem :lach:

Ale ja na powaznie  :->  . I jeszcze przepraszam , ze bezczelnie podkradlem Twoj wczesniejszy temat :klaszcze:  Sorry !

Moze warto by bylo dla dobra ogolu je jakos polaczyc ?

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...