Skocz do zawartości
Jans

Suplementy i surowki.

Rekomendowane odpowiedzi

Pańcio: muszę przyznać że po przeczytaniu postu Jansa o margarynie. Kupujemy TYLKO masło :D jest dużo smaczniejsze :) wcześniej nie zastanawiałem się nad tym. Staramy się zwracać uwagę na te wszystkie E w jedzeniu. Ale margaryna, kupowaliśmy obniżającą cholesterol, i człowiek myślał że jest zdrowa, a tu dupa wołowa :) teraz tylko masło :)

  • Lubię 1

Skopiuj link do postu


Odnośnik do odpowiedzi

W naszym temacie dotyczacym zdrowej zywnosci nie powinno zabraknac przygotowania jej do spozycia. Czesto jest tutaj pies pogrzebany.

Bo nie przestrzegamy temperatur gotowania lub smazenia i powstaja rozne zwiazki chemiczne typu akrylamidy itp.

Bo nie przestrzegamy zasad przechowywania zywnosci w lodowce.

Tak wiec ze zdrowej zywnosci przygotowujemy sobie sami niezdrowa zywnosc i sie wlasnorecznie trujemy.

 

A kto z nas nie ma w kuchni kuchenki mikrofalowej ?

Tymczasem kuchenka taka powinna miec swoje miejsce na zlomie !!! Jest szkodliwa ! Kazda !

U mnie taka kuchenka (ze wszystkimi bajerami) stoi w piwnicy przygotowana do wywozu na zlom. Chetnie oddam bezplatnie.

Tylko jaka jest swiadomosc spoleczenstwa ? Nie doroslismy jeszcze do tego zeby tak jak na papierosach umieszczac na kuchenkach naklejki : KUCHENKA MIKROFALOWA SZKODZI ! itd

 

Chetnie oczekuje tutaj ozywionej dyskusji. Uprzedzam uczciwie : mam dobre przygotowanie merytoryczne.

  • Lubię 2

Skopiuj link do postu


Odnośnik do odpowiedzi

 

 

ale prawda , juz lepiej wlaczyc opiekacz elektryczny niz mikro

 

I znow masz racje ! Opiekacz elektryczny to tak jak ognisko z polozonym na nim kamieniem .Rozwiazanie stosowane od poczatku ludzkosci. Mikrofala to twor sztuczny . Szkodliwy !

  • Lubię 2

Skopiuj link do postu


Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj zaczynam omawianie  "cudownych E" w naszej zywnosci.


Warto przeczytac i wziazc pod lupe etykiety zywnosci.


 


Azotyny powodują raka jelit – Azotyn potasu i azotan sodu i potasu w wędlinach poprawiają i wyostrzają smak i zapach i na wiele dłużej niż pozostałe konserwanty konserwują produkty. Ale powodują powstawanie wielu nowotworów, w tym jelita grubego, alergii i nieżytów żołądka.


 


Żółcień 2G (E107), tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104) – Barwniki – produkt potraktowany nimi jest atrakcyjniejszy i lepiej się sprzedaje niż ten z tradycyjnej wędzarni. Barwniki w wędlinach nadają piękny rumiany kolor. W organizmie powodują otyłość, alergie, astmę, problemy z żołądkiem, a u dzieci ADHD. Te same barwniki, które stosuje się do żywności, stosuje przemysł chemiczny do farb, lakierów i chemii gospodarczej.


 


Kwas alginowy (E400), polifosforan sodu (452i)  i polifosforan potasu (452ii) – to stabilizatory, które dodane do wędlin wiążą wlaną wodę, przez co zwiększa się waga wyrobu i zysk producenta. Powodują silne alergie pokarmowe i skórne, uszkadzają też ścianki jelit i powodują grzybice.


 


Palmitynian askrobylu (E304) – zagęszczacze w wędliniarstwie stosowane są jako wypełniacze w kiełbasach, szynkach, pasztetach i konserwach. Odpowiadają za silne reakcje alergii pokarmowej i skórnej. U dzieci mogą powodować duszności i kaszel.


 


Glutaminian sodu (E621) – zastępuje w wędliniarstwie sól, wzmacnia smak i zapach. Ale to silnie trująca syntetyczna substancja, która u człowieka prowadzi do ciężkich chorób układu pokarmowego. Glutaminian sodu jest obecny w praktycznie każdej gotowej przyprawie.


 


Wodorowęglan sodu (E500b), węglan potasu (E501) – regulatory kwasowości – w wędliniarstwie stosowane są jako dodatek zakwaszający produkt. Jego spożycie powoduje zakwaszenie organizmu i rozwój grzybic w jelicie grubym, osłabienie jelita grubego powoduje spadek odporności całego organizmu na wszelakie infekcje.


 


Aspartam (E951) – zamienniki cukru w wędliniarstwie dodawany jest do przypraw i jako zamiennik cukrów. Słodziki odpowiadają za alergie u człowieka, uszkadzają jelito grube i niszczą wątrobę.


 


Gluten pszenny – spoiwa są w wędliniarstwie stosowane do spajania niskiej jakości kawałków mięsa, skrawanych kości głównie w produktach z mięsa mielonego, w szynkach puszkowanych i kiełbasach. Spożywanie tego składnika w nadmiarze powoduje reakcje alergiczne, duszności i astmy.

  • Lubię 3

Skopiuj link do postu


Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem , ze swiadomosc zywienia ciagle sie zwieksza dlatego postanowilem publikowac chemie w naszej zywnosci.

 

Zaczne omawiac  E - oznaczenia od poczatku czyli E-100

 

Jesli pojawi sie zainteresowanie to bede kontynuowal. Takie kompletne omowienie skladnikow E jest rzadko spotykane.

Przerazenie ogarnia czlowieka jak wiele jest ich zawartych w zywnosci.

Polecam zawsze dokladnie kontrolowac czym sie zywimy.

 

 

E100 (i): Kurkumina
E100 (ii): Kurkuma
Cl 75300
Naturalny Żółty 3
diferulometan

Pochodzenie:
Naturalny barwnik wyizolowany z korzeni i łodygi Yellowroot (łac. Curcuma longa lub Curcuma domestica ). Kurkuma jest surowym ekstraktem, podczas gdy kurkumina oczyszczonym związkiem chemicznym. Związek ten nadaje przyprawie curry żółtą barwę.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kolor żywności, który zmienia się od żółtego do czerwonego, w zależności od pH (kwasowości). Nie jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 1 mg/kg masy ciała dla kurkuminy, i 0.3 mg/kg dla kurkumy.

Efekty uboczne:
Brak efektów ubocznych, jeżeli jest przestrzegana dawka dziennego spożycia stosowana w żywności.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; E100 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

E101: Ryboflawina

E101 (i): Ryboflawina
E101 (ii): Ryboflawina Ryboflawina - 5 '- fosforan sodu (zwana również E106)
Witamina B2, laktoflawina

Pochodzenie:
Naturalny barwnik obecny w żywności np: mleko, jaja, wątroba i warzywa. Komercyjnie produkowana z drożdży, także otrzymywana syntetycznie.

Funkcja & opis:
Barwi żywność na żółto, sylabo rozpuszczana w wodzie.

Produkty:
Różne

Dzienne spożycie:
Do 0.5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Nie odnotowano efektów ubocznych po spożyciu w ilości obecnej w żywności.

Ograniczenia dietetyczne:
Brak; E101 może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian. Mimo ze może być otrzymywana z mleka, na skale produkcyjna nie stosuje sie tej metody.

E102: Tartrazyna

CI 19140, Żółcień żywnościowa 4, Żółcień kwasowa 23.

Pochodzenie:
Syntetyczny barwnik azowy

Funkcja i opis:
Barwi żywność na żółto. Bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.

Produkty:
Różne.

Dzienne spożycie:
Do 7.5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Tartrazyna jest barwnikiem azo. Nie odnotowano efektów ubocznych po spożyciu czystej tartrazyny. Wyjątek stanowią osoby z nietolerancja salicylanów (aspiryna, jagody, owoce); w tych przypadkach tartrazyna wzmaga objawy nietolerancji. W połączeniu z benzoesanami (E210-215), tartrazyna jest często odpowiedzialna za wystąpienie syndromu ADHD (nadpobudliwość) u dzieci. Barwnik ten jest także czynnikiem uwalniającym histaminę, dlatego po jego spożyciu astmatycy mogą odczuć wzmożone objawy choroby.

Ograniczenia dietetyczne:
Brak; E102 może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.

E104: Żółcień Chinolinowa

CI 47005, Food Yellow 13

Pochodzenie:
Syntetyczny barwnik nieazowy.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Żółty barwnik żywności, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

Produkty:
Stosowany w wielu różnych produktach.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 10mg/kg masy ciała.

Skutki uboczne:
Nie wykazuje skutków ubocznych dla stężeń, w których jest stosowany, aczkolwiek E104 może działać jako wyzwalacz histaminy.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak ograniczeń. E104 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne wegan i wegetarian.

E101: Ryboflawina

E101 (i): Ryboflawina
E101 (ii): Ryboflawina Ryboflawina - 5 '- fosforan sodu (zwana również E106)
Witamina B2, laktoflawina

Pochodzenie:
Naturalny barwnik obecny w żywności np: mleko, jaja, wątroba i warzywa. Komercyjnie produkowana z drożdży, także otrzymywana syntetycznie.

Funkcja & opis:
Barwi żywność na żółto, sylabo rozpuszczana w wodzie.

Produkty:
Różne

Dzienne spożycie:
Do 0.5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Nie odnotowano efektów ubocznych po spożyciu w ilości obecnej w żywności.

Ograniczenia dietetyczne:
Brak; E101 może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian. Mimo ze może być otrzymywana z mleka, na skale produkcyjna nie stosuje sie tej metody.

E107: Żółcień 2G

Żółcień żywnościowa 5, Żółcień kwasowa 17

Pochodzenie:
Syntetyczny barwnik azowy

Funkcja i opis:
Barwi żywność na żółto, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.

Produkt(y):
Majonez

Dzienne spożycie:
ADI nie zostało określone.

Efekty uboczne:
E107 jest barwnikiem azo, zatem przyczynia sie do rozwoju alergii, nadpobudliwości i astmy. Jej zastosowanie jest ograniczone i w najbliższej przyszłości może zostać zakazane.

Ograniczenia dietetyczne:
Brak; E107 może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.

E110: Żółcień pomarańczowa

Żółcień żywnościowa 3, CI 15985

Pochodzenie:
Syntetyczny barwnik azowy

Funkcja i opis:
Barwi żywność na żółto, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.

Produkty:
Różne

Dzienne spożycie:
Do 2.5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
E110 jest barwnikiem azo, zatem może wywołać reakcje u osób z nietolerancja na salicylany. Dodatkowo, uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u astmatyków. W połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci.

Ograniczenia dietetyczne:
Brak; E110 może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.

  • Lubię 2

Skopiuj link do postu


Odnośnik do odpowiedzi

kurcze powoli :) nie zmienie swoich nawykow tak na raz , jak to mowia malymi kroczkami , ale do celu ;)

 

ale prawda , juz lepiej wlaczyc opiekacz elektryczny niz mikro

 

ale powiem tak , pisz jak najwiecej , zawsze cos przyswoje sobie

 

aha , nigdy nie zrezygnuje z kawy , no moze przejde na Ricore

 

co jest ciekaw: Każdy mówi o oszczędność czasu.. Ile czasu oszczędzamy z mikrofalówką ? A co robimy z tym czasem ?

Jest na to konta oszczędnościowy ?

Ja uważam że oszczędność czasu jest nie wiele ale smak i konsystencji potraf jest dyskusyjny. Trzeba mieć respekt wobec spożywkami i wobec własną zdrowia.

Bez problemu wyda się kasy na papierosy, alkohol, lepszy paliwa dla samochodu , ale spożywka kupimy z promocji. Biała kiełbasa za 5 zł......  Paczka papierosa 15 zł....

Pozytywny jest fakt, że myślimy o tym. Zmieniamy po mało mentalność i priorytety. Jesteśmy co raz bardziej informowany i świadomy.

Brakują nam tylko jeszcze sklepy po blisko który sprzedają tego co szukamy...

U mnie takich nie znam.....

  • Lubię 1

Skopiuj link do postu


Odnośnik do odpowiedzi

 

Tutaj zaczynam omawianie  "cudownych E" w naszej zywnosci.

Warto przeczytac i wziazc pod lupe etykiety zywnosci.

 

Azotyny powodują raka jelit – Azotyn potasu i azotan sodu i potasu w wędlinach poprawiają i wyostrzają smak i zapach i na wiele dłużej niż pozostałe konserwanty konserwują produkty. Ale powodują powstawanie wielu nowotworów, w tym jelita grubego, alergii i nieżytów żołądka.

 

Żółcień 2G (E107), tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104) – Barwniki – produkt potraktowany nimi jest atrakcyjniejszy i lepiej się sprzedaje niż ten z tradycyjnej wędzarni. Barwniki w wędlinach nadają piękny rumiany kolor. W organizmie powodują otyłość, alergie, astmę, problemy z żołądkiem, a u dzieci ADHD. Te same barwniki, które stosuje się do żywności, stosuje przemysł chemiczny do farb, lakierów i chemii gospodarczej.

 

Kwas alginowy (E400), polifosforan sodu (452i)  i polifosforan potasu (452ii) – to stabilizatory, które dodane do wędlin wiążą wlaną wodę, przez co zwiększa się waga wyrobu i zysk producenta. Powodują silne alergie pokarmowe i skórne, uszkadzają też ścianki jelit i powodują grzybice.

 

Palmitynian askrobylu (E304) – zagęszczacze w wędliniarstwie stosowane są jako wypełniacze w kiełbasach, szynkach, pasztetach i konserwach. Odpowiadają za silne reakcje alergii pokarmowej i skórnej. U dzieci mogą powodować duszności i kaszel.

 

Glutaminian sodu (E621) – zastępuje w wędliniarstwie sól, wzmacnia smak i zapach. Ale to silnie trująca syntetyczna substancja, która u człowieka prowadzi do ciężkich chorób układu pokarmowego. Glutaminian sodu jest obecny w praktycznie każdej gotowej przyprawie.

 

Wodorowęglan sodu (E500b), węglan potasu (E501) – regulatory kwasowości – w wędliniarstwie stosowane są jako dodatek zakwaszający produkt. Jego spożycie powoduje zakwaszenie organizmu i rozwój grzybic w jelicie grubym, osłabienie jelita grubego powoduje spadek odporności całego organizmu na wszelakie infekcje.

 

Aspartam (E951) – zamienniki cukru w wędliniarstwie dodawany jest do przypraw i jako zamiennik cukrów. Słodziki odpowiadają za alergie u człowieka, uszkadzają jelito grube i niszczą wątrobę.

 

Gluten pszenny – spoiwa są w wędliniarstwie stosowane do spajania niskiej jakości kawałków mięsa, skrawanych kości głównie w produktach z mięsa mielonego, w szynkach puszkowanych i kiełbasach. Spożywanie tego składnika w nadmiarze powoduje reakcje alergiczne, duszności i astmy.

 

Warto uważać jakie wędliny kupujemy...

Albo Kebaby....

Albo kostki rosołowy....

Zupki z torebkach.....

 

Jak patrze do koszyków klienci w Biedronkach, Intermarche itp. to mi szkoda dzieci tych rodzin.

Nie stać na warzywa świerzy, ale na papierosy i alkohol stać ich. I na fasolki z słoiku.

Lenistwo...

  • Lubię 1

Skopiuj link do postu


Odnośnik do odpowiedzi

....  co jest ciekaw: Każdy mówi o oszczędność czasu.. Ile czasu oszczędzamy z mikrofalówką ? A co robimy z tym czasem ?

 

 

 

Wspomniales o mikrofalowkach i oszczednosci czasu.

Jak myslisz ? przeciez taka mikrofalowka to " piekny wynalazek " dla ... wojska .

Bo przeciez zolnierze nie maja czasu na przygotowanie posilkow tylko szybko cos zjesc i do walki. Transport produktow do przygotowywania posilkow tez klopotliwy bo czasami daleko od frontu walk no i jeszcze kucharzy trzeba transportowac.

A wiec mikrofalowka idealna dla wojska ?

Zdziwisz sie bardzo jak spytasz o to urzadzenie w niemieckich, polskich, amerykanskich czy rosyjskich i innych wojskach.

Wszedzie tam jest juz od dawna zabroniona. 

 

Bo czyni podgrzane produkty bezwartosciowymi .

 

Ale zwykli ludzie dalej ja chetnie uzytkuja  !

Jaki wniosek ?

Ktos nas oszukuje ! Wystarczy spojrzec na przemysl wytwarzajacy te kuchenki i przemysl wytwarzajacy mrozonki i wtedy bedzie wszystko jasne. Im nie zalezy na naszym zdrowiu .

 

Znam temat dokladnie i szczegolowo podyskutuje jesli bedzie taka potrzeba.

  • Lubię 1

Skopiuj link do postu


Odnośnik do odpowiedzi

Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie (suplementacja) normalnej diety. Wskazuje to na zasadniczą cechę odróżniającą suplementy diety od leków.

A wiec na przyklad wysuszona MARCHEWKA moze byc reklamowana jako suplement diety skuteczny na potencje meska i sprzedawany w aptekach bez recepty.

Analogicznie jak BRAVERAN czy suszony … SELER.

 

Lekiem zas w rozumieniu ustawy sprzedawanym rowniez w aptece – Prawo farmaceutyczne z dnia 06 września 2001 roku [t.j. Dz. U. Nr 45, poz. 271 ze zm. ] jest substancja lub mieszanina substancji, przedstawiana jako posiadająca właściwości zapobiegania lub leczenia chorób występujących u ludzi lub zwierząt lub podawana w celu postawienia diagnozy lub w celu przywrócenia, poprawienia lub modyfikacji fizjologicznych funkcji organizmu poprzez działanie farmakologiczne, immunologiczne lub metaboliczne.

 

Istotną różnicą pozostaje również droga, jaką musi przejść wytwórca jednej i drugiej kategorii produktów.

O ile, wprowadzenie produktu leczniczego do obrotu poprzedzone musi być nie tylko skomplikowaną i długotrwałą ścieżką formalno-prawną, ale także niezwykle kosztownymi i czasochłonnymi badaniami klinicznymi, o tyle zgłoszenie suplementu diety w świetle obowiązujących przepisów prawa jest procedurą mało skomplikowaną i na chwilę obecną nie wymagającą żadnych dodatkowych opłat administracyjnych.

 

Tak wiec nie dajmy sie omamic w aptece podobnymi opakowaniami suplementow i lekow.

Suplementy diety w coraz wiekszym stopniu opanowaly apteki , supermarkety i inne kanaly dystrybucji.

Tendencja silnie wzrastajaca . Zysk obliczany jest na wiele MILIARDOW ! zlotych.

Pamietajmy , ze lekarstwo i zywnosc (suplement) to nie to samo.

Skopiuj link do postu


Odnośnik do odpowiedzi

Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie (suplementacja) normalnej diety. Wskazuje to na zasadniczą cechę odróżniającą suplementy diety od leków.

A wiec na przyklad wysuszona MARCHEWKA moze byc reklamowana jako suplement diety skuteczny na potencje meska i sprzedawany w aptekach bez recepty.

Analogicznie jak BRAVERAN czy suszony … SELER.

 

Lekiem zas w rozumieniu ustawy sprzedawanym rowniez w aptece – Prawo farmaceutyczne z dnia 06 września 2001 roku [t.j. Dz. U. Nr 45, poz. 271 ze zm. ] jest substancja lub mieszanina substancji, przedstawiana jako posiadająca właściwości zapobiegania lub leczenia chorób występujących u ludzi lub zwierząt lub podawana w celu postawienia diagnozy lub w celu przywrócenia, poprawienia lub modyfikacji fizjologicznych funkcji organizmu poprzez działanie farmakologiczne, immunologiczne lub metaboliczne.

 

Istotną różnicą pozostaje również droga, jaką musi przejść wytwórca jednej i drugiej kategorii produktów.

O ile, wprowadzenie produktu leczniczego do obrotu poprzedzone musi być nie tylko skomplikowaną i długotrwałą ścieżką formalno-prawną, ale także niezwykle kosztownymi i czasochłonnymi badaniami klinicznymi, o tyle zgłoszenie suplementu diety w świetle obowiązujących przepisów prawa jest procedurą mało skomplikowaną i na chwilę obecną nie wymagającą żadnych dodatkowych opłat administracyjnych.

 

Tak wiec nie dajmy sie omamic w aptece podobnymi opakowaniami suplementow i lekow.

Suplementy diety w coraz wiekszym stopniu opanowaly apteki , supermarkety i inne kanaly dystrybucji.

Tendencja silnie wzrastajaca . Zysk obliczany jest na wiele MILIARDOW ! zlotych.

Pamietajmy , ze lekarstwo i zywnosc (suplement) to nie to samo.

 

Jest bardzo prosto rozwiązać ten problem : Nie kupić tych produkty !

 

Klienci kupują, bo stać ich na placebo. Potem pochwalą jakie to dobry produkt. 

Dobry marketing jest jak pranie mózgu i działa na nas wszystkich Pod świadomością wybieramy i kupimy produkty.markowych w sklepach. Kupimy produkty impulsowo, bo są blisko jeśli czekamy w kolejce przed kasą.

 

Ile wydaję się na kosmetykach, mydło, maści przeciwko zmarszki ? W testach nie są lepszy niż zwykły produkt z Lidla, nie raz nawet gorzej. Cena jest wyżej o kilkaset procentach. Ale kupimy własnie takich produkty. Poza produktu kupimy jeszcze nasza miejsce w high society........

 

Klienci szukają możliwość wydawać swoją kasy bezsensowny. Suplement diety to jest synonim dla zdrowia. Nie uprawiam sportu, ale pilnuję zdrowia. Za kilka złoty, który zapłacę  za produktu bez działania czuję się lepiej.

 

Uważam, ze to wszystko jest problem naszą psychika. Ty jesteś ekspertem i wiesz że to nic nie daję, że szkoda wydawać kasy na to. Pamiętamy ile produkty sprzedają się jak np. garki Zeptera, Tupperware, Vorwerk itp.. Każdy wie że to za drogo, ale firmy świetnie prosperują.

 

Każdy znajduję swój produkt : Ciuchy markowy, samochody, buty.....

Każdy w proporcji do swojego portfela.

 

Producenci tylko zaspokajają potrzeby klientów.  Tak naprawdę, winny jest klient....

  • Lubię 1

Skopiuj link do postu


Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

×
×
  • Dodaj nową pozycję...