Skocz do zawartości
Jans

WINDOWS 10

Rekomendowane odpowiedzi

ok

ok ... i co dalej ??? Juz nowy rok niedaleko ;)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zaktualizowałem na próbę system z Windows 7 do najnowszej "Dziesiątki". Po kilkunastu minutach zabawy wróciłem do starego systemu. Inny wygląd interfejsu to kwestia przyzwyczajenia się, ale tekstury w Windows 10 (po zaktualizowaniu z "Siódemki") były całkiem rozjechane, wiadomości wyskakiwały z ramek, a po każdym kliknięciu na ikonę zostawał na ekranie upierdliwy niebieski prostokąt. W dodatku komputer działał trochę wolniej. Odpuszczam. Podobno gdy nowy system zainstalowany jest fabrycznie, a nie pochodzi z zaktualizowania poprzedniej wersji systemu, wszystko jest OK. Sprawdzę w przyszłości.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek dojrzalyimpot

sorki , byłem za kare  w celi pełnej śmieci :)

i nie sprawdziłem koledze czy wspomniane programy są dostepne na linuxa

uznałem że sam to wie najlepiej , w końcu pracuje na tym wiec co do tych akurat programów jego wiedza jest bardziej.................

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Od wprowadzenia nowego Windowsa 10 minelo juz sporo czasu.

Niedlugo konczy sie czas na otrzymanie bezplatnej wersji tego programu .

Czy juz korzystacie ? Czy warto ? Co dalej ?

Zanim zajme sie tymi kwestiami szerzej chcialbym prosic o Wasze doswiadczenia i opinie.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widac nikt nie ma uwag. W takim razie jest ich sporo z mojego kierunku.

Windows 10 juz usunal tylko w czesci choroby dzieciece.

Problemy ze sterownikami sa coraz rzadsze.
Sa jednak dalej inne problemy. Windows 10 obciaza kazda ilosc RAM – u w systemie.
Obojetnie czy mamy zainstalowane 2 GB , 8 GB czy nawet 32GB to I tak Win10 wykorzystuje je lapczywie prawie w pelni, pozostawiajac innym procesom ochlapy.

W rezultacie system “muli”.

Dalszym nie usunietym problemem jest czesty tzw “Black screen” czyli pelna blokada systemu i wyswietlanie czarnego ekranu czasami z kursorem myszki nawet bez tego.
Takie objawy sa czeste po nowej instalacji systemu Win7 na Win10 lub Win8 na Win 10.
Po prostu po ukonczonej aktualizacji systemu ukazuje sie czarny ekran.
Powodow tej sytuacji jest wiele i wiele jest rozwiazan.
Jak do tej pory Microsoft nie pokusil sie o usuniecie tego bardzo powaznego bledu.

Sytuacja jest irytujaca bo wkrotce konczy sie zapowiedziany darmowy update systemowy.

Co bedzie dalej , trudno powiedziec czy Microsoft przedluzy ta darmowa opcje czy tez zakonczy ja .

Zwracam uwage na deklaracje Microsoftu na niektorych konferencjach o tzw “mikroplatnosciach”. Mikrosoft nigdy nie zdefiniowal co maja one oznaczac.

Czy wprowadzi je po zakonczeniu darmowego okresu ?

Pozostaja wiec tylko uzytkownicy i ich spekulacje.

Coz wiec robic w takiej sytuacji ? Przesiadac sie jednak na Win 10 czy nie ?

Wydaje sie , ze tylko odpowiedz dla graczy jest jasna.
Tylko Win 10 zapewnia pelne wsparcie dla DirectX 12 .

Win7 i Win8 zapewnia wsparcie tylko dla DirectX 11.
Wszystkie nastepne gry beda wykorzystywaly mozliwosci DirectX 12 a wiec gracze beda zmuszeni  przesiadac sie na Win 10.

Reszta juz niekoniecznie.

Trzeba jednak pamietac , ze wsparcie update Microsoftu dla Win 7 i Win 8 lada chwila sie skonczy.

A wiec problemow jest sporo. Czas ucieka a aktualna wersja jest niedojrzala.
Usuwanie czarnego ekranu dla laikow jest trudne ale konieczne.

Ja wymyslilem inny sposob ktory uniezaleznia mnie od terminow Microsoftu i ich pozniejszych restrykcji.
Nie bazuje wiec na obietnicach Microsoftu , ze dadza pelny system za darmo na krotki okres czasu.

Bez zmiany posiadanego systemu Win7 na Win10 przenioslem ze strony Microsoftu pelny Win 10 nie na moj komputer ale na plyte DVD (z bootem) .
Czyli dalej nie uaktualnilem systemu a tylko zabezpieczylem sie na wszelkie ewentualnosci.
W ten sposob moge spac spokojnie I w dowolnej chwili moge go sobie zainstalowac poniewaz posiadam fizycznie na plycie Win 10 I do tego w pelni legalnie I bezplatnie.
Taka plyta jest ponadto cenna w przypadku Black Screen.
Oczywiscie sporzadzenie plyty jest mozliwe tylko w przypadku posiadania legalnej wersji Win7 lub Win8.

Polecam wszystkim skorzystanie z tego mojego sposobu I dziwie sie dlaczego Microsoft go nie rozpowszechnia.

To taki maly Gratis ode mnie dla uczestnikow Grupy ZKF Komputer.

Ciekawe co sie bedzie dzialo gdy Microsoft zablokuje darmowa wersje Win10 oraz mozliwosc jego uzyskania ???

Juz slysze okrzyki rozpaczy - Black Screen :facepalm:

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, mulenie i blacki które zalicza komp mojej córy po update spowodowały że siedzę dalej na W7. 

Mozesz Jansie napisać jak przygotować sobie taką płytkę z W10?

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam gdzieś win 10. 

Najchętniej na komputerach biurowych bym wrócił do XP:D

A tak to jest 7 i wystarczy.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, mulenie i blacki które zalicza komp mojej córy po update spowodowały że siedzę dalej na W7. Mozesz Jansie napisać jak przygotować sobie taką płytkę z W10?

Ok, podaje w skrocie sposob jak uwiecznic sobie Win10 na plytce.

- wkladasz do napedu dysk DVD najlepiej czysty

- wchodzisz na strone  https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

- tam klikasz - "pobierz narzedzie"

- uruchomiasz narzedzie do pobierania

- potem program prowadzi dalej bardzo dokladnie i z wyjasnieniami

- caly czas przestrzegasz dalszych wskazowek , musisz to robic powoli i z namyslem

- zawsze wskazuj ze chcesz miec DVD a nie zmieniac system , mozesz tez zrobic obraz ISO na sticku USB ale nie wszyskie potem bootuja albo nie wszystkie plyty glowne maja opcje USB boot wiec lepiej tylko plyta

- potem zaczyna sie pobieranie ktore moze dluzej trwac tzn okolo godziny , musisz miec dobre lacze internetowe bez przerw i szybkie

- potem dalsze procesy sprawdzajace itd

- wreszcie  zaczyna sie wypalanie

- caly proces moze trwac jakies 2 godziny ale w efekcie masz nowke legalna na plycie

- pamietaj , ze to bedzie wersja do Twojego kompa ale ktora mozna zainstalowac na innym

- wersja jezykowa bedzie identyczna , wersja programu rowniez, rodzaj procesora rowniez tzn 64 lub 32 bit.

Klucza nie trzeba wprowadzac bo to jest traktowane jako uzupelnienie istniejacego systemu.

Jak bedzie jakis problem to pukaj

:)  powodzenia zycze

Jans

na kazdym kompie nalezy to zrobic zeby pozniej nie bylo problemow i odpowiednia ilosc plytek wyprodukowac

a ja mam gdzieś win 10.

Najchętniej na komputerach biurowych bym wrócił do XP:D

A tak to jest 7 i wystarczy.

Wystarczy do czasu , ale potem sie skonczy.

Dlatego warto miec wlasne zabezpieczenie na taki wypadek !

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Mam... OSX:) 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jans, dnia 14 Lipca 2016 - 21:41, napisał(a):

Mam... OSX:)

No super ! To moze podzielisz sie szczegolami z innymi tutaj w grupie skoro jest lepszy od Windowsa ?

Najlepiej zaloz wlasny temat jesli masz ochote.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...