Skocz do zawartości
Jans

WINDOWS 10

Rekomendowane odpowiedzi

Oto dzisiejsze doniesienie :

Microsoft agresywny jak nigdy.

Zmusi do instalacji Windows 10?

Ciekawie to sie zapowiada !

U mnie bez przerwy pojawia sie "zacheta" do instalacji nowego "bezplatnego" systemu ktora poblazliwie ignoruje.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek dojrzalyimpot

Juz wkrotce Win10 bedzie sie instalowal automatycznie jako polecane UPDATE , tutaj oficjalna wiadomosc :

"Early next year, we expect to be re-categorizing Windows 10 as a “Recommended Update”. Depending upon your Windows Update settings, this may cause the upgrade process to automatically initiate on your device. Before the upgrade changes the OS of your device, you will be clearly prompted to choose whether or not to continue."

Dodatkowo uzytkownicy nielegalnych systemow WIN 7 lub WIN 8 ( 8.1) otrzymaja bezplatnie najnowszy WIN 10 .

Zadziwiajace to wszystko !

A jaka jest Wasza opinia ?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Członkowie programu Windows Insider otrzymali dzisiaj dostęp do nowej wersji Windows 10.

W nowym buildzie znalazły się przesłanki, które sugerują pierwszą naprawdę dużą aktualizację dla klientów końcowych od wersji wydanej w lipcu.

Dzisiejszy build Windows 10 przeznaczony dla osób zapisanych do programu Windows Insider nosi numer 10586. Zastępuje on Windows 10 build 10565, który został udostępniony wszystkim zainteresowanym trzy tygodnie temu.

W Windows 10 build 10586 skupiono się na poprawieniu błędów i nie dodano żadnych nowych funkcji. Oznacza to, że prawdopodobnie ta wersja lub build bardzo do niej zbliżony zostanie udostępniony do pobrania użytkownikom.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Postanowiłem przyłączyć się do dyskusji i opisać swoje przemyślenia związane z systemem Windows 10, którego jestem już posiadaczem. Podzielę swoje przemyślenia na dwie kategorie. Porady, dotyczące tego komu może przydać się "Dziesiątka" oraz na jakich urządzeniach, a komu (póki co) odradzałbym instalację. Opowiem również jak w najlepszy sposób zaktualizować urządzenie do Windowsa 10. Na koniec, rozwieję kilka wątpliwości dotyczących "śledzenia" Użytkowników WIndowsa 10, ponieważ panuje takie przeświadczenie.

Na początek jednak, komu zalecałbym uaktualnienie swojego urządzenia do Windowsa 10? Z pewnością Użytkownikom niedawno nabytych tabletów, które standardowo, sprzedawane są z preinstalowanym systemem Windows 8.1. Już podczas prostej konfiguracji systemu (po pierwszym uruchomieniu tabletu), napotkacie komunikat pytający o Twoją zgodę dotyczącą darmowego uaktualnienia obecnego OS Windows 8.1 do najnowszej wersji Windows 10. W przypadku tych urządzeń, warto jest wyrazić na to zgodę, lecz o samym sposobie uaktualnienia, opowiem za chwilę. Najpierw o tym dlaczego warto. Otóż, Windows 10, jest zupełnie darmowy, lecz pod kilkoma warunkami. Pod warunkiem, że jesteś w posiadaniu legalnej kopii Windows 7, Windows 8, lub Windows 8.1. Przykładowe urządzenie, na którym dokonałem aktualizacji do Windowsa 10, kosztuje tysiąc złotych. Jest to Tablet Firmy HP. Dostępne w sprzedaży, są również znacznie tańsze urządzenia, na przykład bardzo solidne sprzęty firmy KIANO. Na przykład Kiano 8 3G, lub KIANO 8.9 Elegance by Zanetti. Ich cena, nie przekracza kilku stówek. Kolejnym warunkiem, jest czas od premiery Windowsa 10. Proszę pamiętać, że Microsoft oferuje darmowy update do "Dziesiątki" tylko przez ROK od premiery Windowsa 10, czyli, czas płynie. Pragnę również zauważyć, że Windows 10 w dystrybucji indywidualnej, bez żadnej "maszyny" kosztuje bagatela 700 złotych w wersji Profesjonalnej, oraz średnio 599 złotych w wersji Home. Jest to koszt samego tylko Windowsa 10. Rodzi się więc pytanie, po co tyle płacić i po co w ogóle płacić osobno za Windowsa, skoro w tej samej cenie, a nawet taniej, możemy uzyskać legalną kopię Windowsa 10 wraz z urządzeniem?

Modnym stało się również poszukiwanie pakietów legalizacyjnych systemu operacyjnego Windows 7 których NIE MA już w dystrybucji. No chyba że na Allegro, ale ceny poszybowały w górę. Ludzie poszukują tych pakietów w wiadomym celu: po to by po legalizacji swojej "Siódemki" móc ją zaktualizować do Windowsa 10. Nie muszę chyba przypominać, że podczas darmowej aktualizacji warunek legalnej kopii poprzedniego systemu, jest warunkiem koniecznym, ponieważ podczas aktualizacji, sprawdzana jest poprawność licencji i nie ma sposobu aby to pominąć. Tym, którzy przymierzają się do pirackiej kopii Windowsa 10 z góry odradzam ten zabieg. Windows 10 jest tak skonstruowany, że nie da się w nim wyłączyć kanału aktualizacji systemu. Pierwszą rzeczą którą ściągniecie zatem na swój komputer z piracką "Windą" będzie aktualizacja, sprawdzająca poprawność licencji Windowsa 10 i w przypadku gdy licencja nie przejdzie, Windows 10 do niczego Wam się już nie przyda.

Pierwszy wniosek- Aby nie mieć problemów ze sterownikami urządzeń, przede wszystkim sterownikami padów dotykowych, grafiki oraz dźwięku, sterownikami procesora oraz urządzeń peryferyjnych tabletu, nie warto instalować Windowsa 10 "na czysto" czyli znaną metodą: formatowania całego urządzenia i instalacji "Dziesiątki". utarło się myślenie, że "stary" system, tylko zaktualizowany do nowszej wersji, to "nie to samo" co "świeża" czysta instalacja. To błąd takie myślenie w przypadku aktualizacji do Windowsa 10. Absolutnie NICZYM nie różni się czysta instalacja od aktualizacji. Powiem więcej, lepiej jest dokonać aktualizacji, ponieważ wówczas, zachowane są wszystkie ustawienia Użytkownika, wraz z wszelkimi sterownikami urządzeń. Na "czystej" instalacji, utracimy sterowniki do większości tych urządzeń. Samo działanie Windowsa 10, nie przysparza absolutnie żadnych problemów, przynajmniej ja osobiście, takowych nie zauważyłem a dostępnych mamy mnóstwo nowych, interesujących narzędzi. Na uwagę zasługuje Microsoft EDGE, zupełnie nowa przeglądarka, która jest wyzwaniem Microsoftu dla Firefoxa, Opery i Google Chrome. Muszę przyznać że rywalizacja zapowiada się interesująco, bowiem EDGE to nowoczesna przeglądarka, która swoim mechanizmem działania, dorównuje swojej konkurencji i odcina się od Internet Explorera, który jak wszyscy wiemy, jest tylko źródłem drwin. Nie zauważyłem również żadnych problemów ze stabilnością systemu. Fajną opcją, jest również pełna integracja Windowsa 10 z telefonami i to nie tylko z Windowsem. ten system, komunikuje się również z Androidem oraz iOS. Na uwagę zasługuje szczególnie integracja systemu "One Drive". Robisz zdjęcie telefonem, by po kilku minutach, mieć je na tablecie, bez konieczności przekazywania go "ręcznie". Samo się przekazuje przez internet, za pomocą aplikacji One Drive dostępnej na wszystkie platformy mobilne. W przeciwieństwie do Windowsa 8.1 Użytkownik może dokonać wyboru, czy chce mieć system zoptymalizowany pod Tablet gdzie ekranem głównym są wyłącznie "Kafle", czy też tradycyjny "Pasek Start" w którym rozwijają się pomniejszone kafle. To bardzo wygodne rozwiązanie. Wszystko działa szybko i sprawnie.

Pierwszy wniosek- Warto mieć Windowsa 10 na tablecie. Zwłaszcza, gdy jest to nowy tablet którego cena nie przekracza ceny samego Windowsa, lub jest zdecydowanie niższa od ceny tego systemu w wolnej sprzedaży. teraz, krótko o samych sposobach aktualizacji starszych Windowsów do Windows 10. Aby taka aktualizacja przeszła, należy zapewnić sporo wolnego miejsca na partycji "C" gdzie domyślnie zainstalowany jest Windows, LUB zaopatrzyć się w kartę np Micro SD,lub podobną, którą każde z takich urządzeń obsługuje, posiada bowiem slot na dodatkową przestrzeń dyskową. Co prawda Microsoft oferuje update do "Dziesiątki" tradycyjnym kanałem aktualizacji, jednak najlepszym sposobem, z którego osobiście skorzystałem, jest pobranie narzędzia oferowanego przez Microsoft, służącego do aktualizowania komputera do Windowsa 10, można też za pomocą tego narzędzia, stworzyć instalację dla innego komputera, co sprawdza się w przypadku, gdy na komputerze docelowym, dysponujemy zbyt małą ilością miejsca na pobranie sporej ilości danych. Windows 10, to minimum 4 GB danych. Niektóre tablety, po ukończonej preinstalacji Windowsa 8.1 posiadają już zbyt mało miejsca na partycji "C" aby wykonać aktualizację tradycyjnym kanałem. Wówczas takie narzędzie, okazuje się niezbędne. Jest to aplikacja "Get Windows 10". Więcej informacji pod adresem poniższym:

https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/3081048

A tutaj, można pobrać narzędzie aktualizacyjne. W dolnej części strony, wybierz odpowiadające Twojej wersji systemu 32 lub 64 bity, pamiętając o tym, że chodzi jedynie o wersję NARZĘDZIA a nie docelowo systemu, który będziemy chcieli instalować:

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Pobierz narzędzie, uruchom je i postępuj zgodnie ze wskazówkami zawartymi w narzędziu aktualizacji. Możesz "Zaktualizować ten komputer" lub utworzyć wersję instalacyjną systemu "dla innego komputera".

Komu nie polecam instalacji Windowsa 10? Z cała pewnością tym, którzy nie posiadają legalnej kopii poprzedniego systemu. Tworzenie "nowej" instalacji, może zakończyć się tym, że większość urządzeń, po prostu przestanie funkcjonować. Po za tym, Windows 10, to wiele narzędzi w tak zwanej "chmurze" które do poprawnego działania, muszą komunikować się z siecią a ich działanie, jest uwarunkowane licencją. Nie polecam również instalacji "Dziesiątki" na dużych komputerach stacjonarnych, gdzie wszystko macie już "poukładane po swojemu". Posiadacie ulubione narzędzia, edytory graficzne, wymagające gry, i wszystko jest zrobione "po Waszemu". Póki co, nie ma sensu tego zmieniać. Windows 10 jest doskonały, ale dla nowego laptopa, nowego tabletu.

Na koniec chciałbym podzielić się swoją opinią dotyczącą tego że Microsoft zmusza do aktualizacji, przesiadki na Windowsa 10. Otóż, nie zmusza, tylko namawia. Nikt Ci nie zabroni używania Windowsa 7, lub Windowsa 8, czy też 8.1. Żaden system nie zaktualizuje się bez Twojej wiedzy oraz zgody do "Dziesiątki" by nagle po restarcie, zaskoczyć Cię, "oto jestem". Nic podobnego. Wszystko to, jest przemyślanym głęboko działaniem marketingowym. Pomyślcie. Teraz, każdy chciałby mieć legalną "Siódemkę", i w ogóle legalnego Windowsa, bo jest ciekaw nowości. Dodatkowo, cena Windowsa 10 w przypadku gdy nabywasz nowe urządzenie z pre-instalowaną "Ósemką" równa się zero złotych. Mnoży się więc zarówno ilość tanich tabletów i laptopów z "Dziesiątką" oraz ilość legalnych kopii starszych systemów operacyjnych. Pierwszą bitwę z Androidem, Microsoft przegrał z kretesem. Nie docenił bowiem wartości urządzeń mobilnych. teraz, to się zmieniło. Teraz Windows, bardzo umocnił się na rynku urządzeń mobilnych a OS oferowane przez Microsoft, to bardzo dobrze funkcjonujące narzędzia, które oferują znacznie więcej niż Android. Umówmy się również i rozgraniczmy dwie rzeczy.

Do czego chcesz używać swojego tabletu? Czy ma Ci służyć w pracy, jako narzędzie? Czy też ma być zabawką multimedialną. Jeśli narzędziem, w grę wchodzi wyłącznie Windows który prócz "zabawek" oferuje przede wszystkim poważne narzędzia. Jeśli tylko zabawką multimedialną, nie potrzebujesz Windowsa w ogóle. W takim przypadku, w zupełności wystarczy Ci tani tablet z Androidem 4.4 KitKat, lub "Szóstką" Android Marshmallow.

A cóż z tym "śledzeniem"? czego się obawiacie? Czy któreś z Was, jest agentem CIA? Sztazii? Zapamiętaj, Microsoft tak samo jak i wszystkie inne systemy, zawsze śledził, śledzi i będzie śledził swoich Użytkowników. Podobnie jak Android, iOS. W działaniu nowego Windowsa 10, nie ma NIC nadzwyczajnego. Nie przesyła on nic ponadto, co jest określane jako anonimowe statystyki użytkownika, informacje o działających aplikacjach, dane licencyjne, oraz dane właściciela licencji. czy zwróciliście uwagę jakich uprawnień, żąda każda byle aplikacja instalowana ze sklepu z aplikacjami np z Google Play, lub iOS Store? Nie dajcie się zwariować. Windows bardzo mocno zaatakował i wypiera Androida z półki tanich urządzeń oraz systemów. To dzieje się właśnie teraz, na Waszych oczach. Microsoft pozbierał się po ciosie, przemyślał sprawę i podniósł się niemalże z trumny.

Wyobrażasz sobie Androida na komputerze w biurze, w pracy? Po co Ci on? Co na nim zrobisz. To tyle, co się tyczy moich rad, oraz przemyśleń. Pozdrawiam Jansa Administratora Grupy ZKF Komputer, oraz wszystkich Użytkowników tej Grupy. mam nadzieję że moje rady, na coś się Wam przydadzą.

Sem.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje w imieniu Grupy ZKF Komputer Administratorowi Forum Semowi za ta wnikliwa analize nowego systemu operacyjnego rzucajaca nowe swiatlo i stanowiaca pomoc w decyzjach. Warto sie dokladnie zapoznac ze wszystkimi aspektami wypowiedzi bo przeciez Windows 10 stanowi przelom w dotychczasowych produktach Microsoftu.

Zapraszam do dyskusji !

Co dalej ?

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Z cala pewnoscia wiekszosc uzytkownikow tego forum uzywa jakiegos windowsa.

Pomimo tego , ze temat Windows 10 jest do tej pory tutaj bardzo skrupulatnie obserwowany ze wszystkich stron to echo uczestnikow forum jest niewielkie.

Jestem tym troche zaskoczony bo przeciez tak obszernej analizy trudno jest znalezc nawet w fachowej literaturze.

Byc moze tylko niewielu uzytkownikow interesuje sie systemem operacyjnym z jakim ma

na codzien do czynienia ?

Jaka jest Wasza opinia w aktualnym temacie ?

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj podaje godny uwagi stary program ktory w aktualnej wersji beta powinien funkcjonowac rowniez z Win 10.

To program sluzacy do optymalizacji systemu oraz usuwania "niechcianych" opcji ktore nam sie nie podobaja bo szpieguja lub sa niekorzystne.

Polecam wyprobowac 

xp-AntiSpy 3.98-3 Beta

http://winfuture.de/downloadvorschalt,210.html#sci1447864496,416,337,14106

Dzieki temu malemu bezpiecznemu programowi mozemy juz bezpiecznie korzystac w calej pelni z Windows 10 !!!

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Z cala pewnoscia wiekszosc uzytkownikow tego forum uzywa jakiegos windowsa.

Pomimo tego , ze temat Windows 10 jest do tej pory tutaj bardzo skrupulatnie obserwowany ze wszystkich stron to echo uczestnikow forum jest niewielkie.

Jestem tym troche zaskoczony bo przeciez tak obszernej analizy trudno jest znalezc nawet w fachowej literaturze.

Byc moze tylko niewielu uzytkownikow interesuje sie systemem operacyjnym z jakim ma

na codzien do czynienia ?

Jaka jest Wasza opinia w aktualnym temacie ?

Co prawda to prawda, Drogi Jansie.

Większość użytkowników (m.in. ja) to zwykli użytkownicy komputera. Nie informatycy, nie pasjonaci. I używają komputer po pierwsze dlatego, że muszą (np w pracy) oraz dlatego, że w dzisiejszym świecie jest to po prostu niezbędne.

Jak już wspomniałem kiedyś ja również zaliczam się do tej drugiej grupy. W pracy używam komputera nie dla przyjemności ale dlatego, że jest mi niezbędny w zawodzie jaki wykonuję. I nie sam komputer lecz specjalistyczne oprogramowanie.

W domu używam komputera do komunikowania się ze znajomymi (email, gg, fora internetowe), po to żeby sprawdzić ile mam kasy na koncie lub ewentualnie zrobić jakiś przelew za prąd, komórkę czy czynsz za mieszkanie. Prócz tego zerknę na kilka ulubionych stron internetowych, czasem kupię coś na Allegro czy obejrzę coś ciekawego na Youtube. I to w zasadzie tyle. Po zrobieniu tego wszystkiego po prostu wyłączam komputer i zajmuję się swoimi sprawami. I nie w głowie mi to jaki mam system operacyjny, jakie sterowniki czy ile pamięci RAM. Od komputera oczekuję tego żeby był: przenośny (laptop), niezbyt duży i niezbyt ciężki (ponieważ dzień w dzień targam go ze sobą), miał odpowiednią ilość pamięci na dysku dla moim potrzeb, żeby bateria trzymała możliwe jak najdłużej (wygoda użytkowania) no i był mocny i niezawodny (znów to przenoszenie) i to w zasadzie tyle. Cała reszta mnie kompletnie nie interesuje. Komputer ma być i ma działać.

Z użytkownikami komputera jest podobnie jak z użytkownikami samochodu. Praktycznie każdy z nas jeździ samochodem - jedni dlatego, że muszą (kierowcy, przedstawiciele, kurierzy, kierowcy autobusu) inni dlatego, że to wygodne.

Co do tych dwóch grup wymienionych przeze mnie użytkowników to oni oczekują od samochodu wygody, niezawodności, niskich kosztów eksploatacji, pojemnego zbiornika paliwa, ładnego wyglądu. I to w zasadzie wystarcza.

Jest jeszcze jedna grupa - to są pasjonaci. Dla nich nie ma znaczenia ile auto pali, czy jest praktyczne, wygodne, tanie w utrzymaniu. To nie ma żadnego znaczenia. W ich przypadku priorytety są zupełnie inne. Tak samo jest z komputerami.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...