Skocz do zawartości
Xavery

Saunowanie jest sexi

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dołożę do tego w.g. mnie arcyciekawy i wysoce fachowy opis nt. działania sauny na organizm (ja dowiedziałem się bardzo wiele, Wam tez polecam).

Plik PDF

a tu inna ciekawostka (choć już nieaktualna, a szkoda) - może ktoś z Was słyszał że gdzies indziej uruchomili takie saunowanie?

http://www.dobramarka.com.pl/Saunowanie_niemowlat_w_postindustrialnym_budynku_,artykul-515.html

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Malvin:

Ja dołożę do tego w.g. mnie arcyciekawy i wysoce fachowy opis nt. działania sauny na organizm (ja dowiedziałem się bardzo wiele, Wam tez polecam).

Plik PDF

a tu inna ciekawostka (choć już nieaktualna, a szkoda) - może ktoś z Was słyszał że gdzies indziej uruchomili takie saunowanie?

http://www.dobramark...rtykul-515.html

----------------------------------------------------------------------

Potwierdzam praktyczne dobroczynne dzialanie sauny na organizm czlowieka na wlasnym przykladzie. Przez 30 lat korzystania z sauny nigdy nie dopadla mnie grypa lub przeziebienie.Wczesniej regularnie co roku.Inni saunowicze z ktorymi mialem kontakt potwierdzaja takie obserwacje w calej rozciaglosci. Ale chodzi tez o wydalanie toksyn z organizmu i wiele innych korzystnych objawow dla zdrowia  czlowieka .

Szkoda wielka, ze pionierska inicjatywa udostepnienia sauny niemowlakom sie nie powiodla.

Miejmy tylko nadzieje , ze rozum i zdrowy rozsadek kiedys zwycieza ciemnote.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo sie ciesze, ze poruszamy ważny wątek jakim jest saunowanie

Mozemy roznic sie w opiniach i tym co kto lubi jednak wazne ze rozmawiamy o tym przez co uswiadamianie idzie w ludzi

Pan małż

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Mozemy roznic sie w opiniach i tym co kto lubi jednak wazne ze rozmawiamy o tym przez co uswiadamianie idzie w ludzi

Ja bardzo lubie aromat sliwowicy w saunie i witki brzozowe , rowniez mile towarzystwo pomaga w kontemplacji i wypoczynku.

Przy standartowej temperaturze +100 C (na gornej lawce) w saunie to juz w zasadzie wystarczy.

W przerwach pomiedzy sesjami sauny bardzo pozyteczny jest masaz (rowniez erotyczny, jesli dostepny). Polecam.

A w sile uswiadamiania ludzi nie wierze . Skuteczny jest w tych klimatach goryl ktory pilnuje porzadku. :hit2:

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bardzo lubie aromat sliwowicy w saunie i witki brzozowe , rowniez mile towarzystwo pomaga w kontemplacji i wypoczynku.

Przy standartowej temperaturze +100 C (na gornej lawce) w saunie to juz w zasadzie wystarczy.

W przerwach pomiedzy sesjami sauny bardzo pozyteczny jest masaz (rowniez erotyczny, jesli dostepny). Polecam.

A w sile uswiadamiania ludzi nie wierze . Skuteczny jest w tych klimatach goryl ktory pilnuje porzadku. :hit2:

Madzia uwielbia seanse, najlepiej z pilingiem

Do tego olejki, ten aromat mmmm

Ja preferuje nieco nizsze temp do 80-90 stopni

Goryl jest potrzebny bo nie wszyscy ludzie potrafia sluchac i wdrazac

Pilnowacz to podstawa.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Madzia uwielbia seanse, najlepiej z pilingiem
Do tego olejki, ten aromat mmmm
Ja preferuje nieco nizsze temp do 80-90 stopni
Goryl jest potrzebny bo nie wszyscy ludzie potrafia sluchac i wdrazac
Pilnowacz to podstawa.

Piling przy czestym odwiedzaniu sauny trzeba stosowac ostroznie na delikatne kobiece cialko.

A olejki polecam wylacznie naturalne a nie syntetyczne jak to czesto jest w saunach.

Troche nizsza temperatura panuje zawsze na nizszych lawkach a wiec mozna sobie wybierac wedlug zyczenia.

My w trojke korzystamy czesto z prywatnej sauny i nastawiamy sobie wilgotnosc oraz temperature dowolnie.

W zaleznosci od nastroju robimy ostrzej lub lagodniej.Obok sauny mamy stol do masazu , wiec wszystkie opcje do wyboru.

A goryl w saunie publicznej powinien byc na etacie i w wolnych chwilach polewac kamienie :pala:

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym dopuszczalnym ubraniem w saunie jest (poza ręcznikiem) ... czapka. Ja jej używam - chroni przed przegrzaniem głowy (siedzę najczęściej na górnych ławach).

Pragnę namówić osoby lubiące saunowanie na spróbowanie sytuacji odwróconej - na morsowanie. To naprawdę nie jest takie trudne, a dzięki temu zapomnimy o przeziębieniu itp. chorobach.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym dopuszczalnym ubraniem w saunie jest (poza ręcznikiem) ... czapka. Ja jej używam - chroni przed przegrzaniem głowy (siedzę najczęściej na górnych ławach).

Pragnę namówić osoby lubiące saunowanie na spróbowanie sytuacji odwróconej - na morsowanie. To naprawdę nie jest takie trudne, a dzięki temu zapomnimy o przeziębieniu itp. chorobach.

Tak , czapka saunowa jest bardzo pozyteczna wlasnie przy temp . powyzej +100°C.

A morsowanie to super sprawa. Popieram. Nie robie tego niestety jako osobnej dyscypliny.

Ale po wyjsciu z sauny bardzo lubie wskoczyc do przerebla , poplywac w lodowatej wodzie

lub wytarzac sie w sniegu.

A przy okazji to temat sauny na naszym forum to czesto odgrzewany kotlet.

Tutaj tylko klika linkow o podobnej tematyce :

https://www.cuckoldplace.pl/topic/1296-sauna-aquapark-wroc%C5%82aw/

https://www.cuckoldplace.pl/topic/14180-dla-wszystkich-milosnikow-sauny-na-tym-forum/

https://www.cuckoldplace.pl/topic/14020-sauna-z-pamietnika-konesera/

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

a po co zakrywac maja ? niech nie patrza ci , ktorych to razi

zaprawieni w boju saunowicze nawet nie zauwaza , ze krol jest nagi

Zgadzam się z tym. Pamiętać jednak trzeba, że często w saunie pojawiają się osoby nowe, które chcą tej przyjemności spróbować. Można być w saunie nago, ale jednocześnie nie przesadnie paradować z ową nagością, którą czasem wręcz można określić jako wulgarną. Przede wszystkim tak jak ktoś pisał, nie do końca nasze społeczeństwo jest nauczone nagości. Ja sam nie nazwał bym siebie jako osobę naturystyczną. Wiadomo, że w saunie jak i pod prysznicami jest się nago, jednak nie koniecznie muszę nago paradować w korytarzu. Poza tym, wyznaję zasadę aby zachowywać się w taki sposób, jaki oczekiwałbym od innych. Należy też zadać sobie pytanie. Czy idąc do sauny, chcę się zrelaksować, czy kusić i ew. skorzystać z okazji na coś więcej. Uważam, że druga opcja raczej nie powinna mieć miejsca w saunie publicznej. Jak ktoś wyżej pisał, są ku temu stworzone specjalne miejsca. Ew. jeśli ktoś planuje się zabawić, zawsze może sobie wynająć saunę prywatnie. Na tym moim zdaniem polega m. in. kultura saunowania. Korzystajmy z tego miejsca wspólnie a jednocześnie tak jakby nas tam prawie nie było.

Ktoś wcześniej pisał, że widząc piękną kobietę w saunie może się podniecić i okazać owe podniecenie. Od tego właśnie jest ręcznik. Z doświadczenia wiem, że przykrycie się ręcznikiem, parę większych wdechów, wyciszenie i po chwili jest ok.

Co do samych zasad. Nie nazwałbym siebie bardzo doświadczonym, dlatego jeśli coś pomylę to proszę o poprawienie. Ja sam przestrzegam takich oto zasad:

1. Przed wejściem do sauny polecam ściągnąć biżuterię (łańcuszki, pierścionki, zegarki) i zostawić ją w szatni. Każdy metal się nagrzewa i może spowodować oparzenia, więc robicie to dla własnego dobra.
2. Przed skorzystaniem z sauny skorzystać z prysznica i oczyścić ciało, a następnie wytrzeć się do sucha.

3. Wszystkie sauny (za wyjątkiem parowych) odwiedzamy z ręcznikami. Ręcznik rozkładamy w taki sposób aby nasze ciało nie miało kontaktu z ławkami, na których się siedzi. To podstawowa zasada, która sprzyja przede wszystkim higienie. W saunach parowych wchodzi się bez ręcznika. Znajdują się w nich prysznice lub węże z wodą. Za pomocą strumienia wody oczyszczacie miejsce, gdzie chcecie usiąść. Ja również przy wyjściu procedurę powtarzam.
4. Wchodząc do sauny, starajcie się robić to sprawnie. Podobnie wychodząc. Każde otwieranie drzwi powoduje "ucieczkę" ciepła. Często trochę czasu musi upłynąć aby temperatura zrobiła się optymalna.

5. Przesiadując w saunie powinniśmy zachować ciszę, chyba, że jesteśmy we własnym towarzystwie, któremu to nie przeszkadza. Jednak nie działa tam zasada, że skoro ja byłem pierwszy to ten co wchodzi niech się dostosuje. Niestety bardzo często można spotkań takie osoby, które bywają również strasznie roszczeniowe. Skoro zapłacił to może robić co chce. Otóż tak to nie działa.
6. W saunie nie powinno przebywać się dłużej niż 15 minut. Ogólnie zalecane jest saunowanie 3 seanse po ok 15 min. Oczywiście między seansami przerwa na odpoczynek po ochłodzeniu ciała. Nie zapominajcie się nawadniać.
6. Jeśli nie macie doświadczenia w saunowaniu, to spytajcie obsługę. Np. w Rudzie Śl. jest naprawdę pomocna. Nie wstydźcie się. Nieumiejętne korzystanie z sauny może wam zaszkodzić, a przecież nie o to chodzi.

7. Na początek proponuję aby zacząć od najniższej ławeczki. Im wyżej tym cieplej. Jeśli nie wiecie jak wasze ciało może zareagować, róbcie to stopniowo. Jeśli zacznie się wam kręcić w głowie, robić duszno lub niekomfortowo, opuście ją i odpocznijcie. Pamiętajcie, że nie każdy powinien z sauny korzystać. Najlepiej poczytać jakie choroby wykluczają saunowanie lub mogą wpłynąć niekorzystnie.
8. Często można spotkać rytuały saunowe. Przeprowadzone umiejętnie przez saunamastera, są naprawdę fajnym przeżyciem. Często urozmaicane np. olejkami aromatycznymi. Rytuały przyciągają wiele osób, dlatego jeśli ktoś jest po raz pierwszy to również zalecam dolne ławeczki. Wachlowanie powoduje uderzanie ciepła. Przyjemne ale jak pisałem wcześniej można różnie na nie reagować. Nie wstydźcie się wyjść jeśli będzie za gorąco. Nikomu nie musicie nic udowadniać a najważniejsze jest wasze zdrowie i samopoczucie.
9. W zależności od miejsca gdzie jesteście, są strefy relaksu, wyciszenia. Tutaj również zalecam ciszę. Moja podstawowa zasada, to nie przeszkadzać innym.

10. Przed każdą sauną zazwyczaj są opisane krótkie zasady korzystania z niej. Warto poświęcić parę chwil na zapoznanie się z tą informacją.

Wydaje mi się, że przytoczyłem najważniejsze punkty. Pozdrawiam

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że przytoczyłem najważniejsze punkty.

Sporo uwag zostalo juz wczesniej podanych.

Do tych tutaj mozna jednak jeszcze sporo dodac :

11.Przed pierwszym wejsciem do sauny dobrze jest wymoczyc nogi w cieplej wodzie w specjalnych basenikach.Powoduje to regulacje temperatury ukladu krwionosnego i likwidacje ewentualnych boli glowy w saunie.

12.W saunie suchej nalezy przed wejsciem zawsze zdjac klapki,okulary.

13.W saunie suchej nalezy zawsze siadac na reczniku ale pod stopy zawsze tez klasc recznik. Wlasny pot na wlasny recznik.

14.(Koryguje punkt 8 mojego Przedmowcy) W czasie ceremenialu polewania kamieni nie nalezy wychodzic z sauny.

Powoduje to zaklocenie pozostalym uczestnikom  przebiegu ceremonialu. Bardzo niemile jest to widziane.Moga byc nieprzyjazne gwizdy.

W czasie ceremonialu nikt tez nie moze wejsc do sauny.

15.Termin przeprowadzania ceremonialu jest zwykle oglaszany na tablicy przed wejsciem.

Trzeba sie zastanowic czy damy rade wytrzymac pelne 15 min pobytu w tym czasie.

Jesli nie mamy doswiadczenia to lepiej zrezygnowac.

16.Lezac na reczniku w saunie kilka minut nie nalezy gwaltownie wstawac i wychodzic.Trzeba najpierw siasc na chwile i dopiero potem wstac. W przeciwnym wypadku grozi omdlenie.

17.Po wejsciu do sauny nalezy uruchomic klepsydre piaskowa umieszczona na scianie kazdej sauny. Sa to 15 min klepsydry pozwalajace kontrolowac czas przebywania w saunie.

18.Po kazdym wyjsciu z sauny konieczne jest obmycie potu pod natryskiem.

19.Po wyjsciu z sauny i natrysku nalezy sie szybko ochlodzic w lodowatej wodzie w basenie lub skorzystac z komory lodowej.

20.Po schlodzeniu ciala nalezy zazyc kapieli powietrznej na swiezym powietrzu calkowicie nago.

21.Potem nalezy udac sie do sali odpoczynku i na lozku odpowiedni czas odpoczac przed nastepnym seansem.

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...