Skocz do zawartości
Inżynier

iPhone 4s

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

od niedawna jestem, nie do końca zadowolonym, posiadaczem iPhona 4s. Niestety nie miałem wyboru otrzymując go.

Telefon ładny, sprawnie pracuje, jednak ma kilka dyskwalifikujących dla mnie wad, których smartphone mieć nie powinien.

No, ale może tylko jestem laikiem i ktoś będzie potrafił mi pomóc?

1. Poczta email - brak możliwości odbierania tylko nieprzeczytanych w outlook wiadomości. Wiadomość przeczytana w outlook nie powinna być ściągana na telefon, a kasowana (jeśli odczytana była wcześniej w telefonie).

W androidzie te funkcję rozwiązywało się jednym haczykiem... Tutaj nic.

2. Brak automatycznego łączenia się z siecią komórkową w celu odbierania MMS. W iPhone mamy albo stałe podłączenie, albo wcale...

To są dwie pierwsze z brzegu, które mnie drażnią. Ktoś wie, czy da się to jakoś rozwiązać?

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

R: Co do AD1. to skonfiguruj odbieranie poczty zarówno w outlooku jak i w telefonie przez protokół IMAP. Prawdopodobnie korzystasz z POP3, który nie obsługuje synchronizacji stanu wiadomości pomiędzy urządzeniami.

Hej,

od niedawna jestem, nie do końca zadowolonym, posiadaczem iPhona 4s. Niestety nie miałem wyboru otrzymując go.
Telefon ładny, sprawnie pracuje, jednak ma kilka dyskwalifikujących dla mnie wad, których smartphone mieć nie powinien.
No, ale może tylko jestem laikiem i ktoś będzie potrafił mi pomóc?

1. Poczta email - brak możliwości odbierania tylko nieprzeczytanych w outlook wiadomości. Wiadomość przeczytana w outlook nie powinna być ściągana na telefon, a kasowana (jeśli odczytana była wcześniej w telefonie).
W androidzie te funkcję rozwiązywało się jednym haczykiem... Tutaj nic.
2. Brak automatycznego łączenia się z siecią komórkową w celu odbierania MMS. W iPhone mamy albo stałe podłączenie, albo wcale...

To są dwie pierwsze z brzegu, które mnie drażnią. Ktoś wie, czy da się to jakoś rozwiązać?

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

IMAP jest pewnym rozwiązaniem, ale on ściąga całego outlooka, ze wszystkimi folderami. Mnie interesują tylko nowe, nieprzeczytane maile. Zresztą przez imap iphone pokasował mi maile, a nie powinien mieć takiej władzy ;)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Imap ma taka wladze, ze masz w kazdym miejscu to samo.

Blad o ktorym mowisz to nie jest problem iphona tylko przeestarzalego protokolu pop i jego ewentualnej konfiguracji.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

R: Wiesz mi iPhone sam sobie nie pokasował :) Co najwyżej Twoja nieostrożna ingerencja zakończyła się pokasowaniem.

Musisz zmienić sposób myślenia o poczcie i jej "ściaganiu" jeżeli chodzi o sprawdzanie poczty przez IMAP.

Poczty nie ściągasz na urządzenie robiąc nijako jej kopię, a łączysz się do serwera poprzez różne aplikacje klienckie i operujesz na niej. Jeśli z poziomu klienta w telefonie skasujesz wiadomość, to zostaje ona również skasowana na serwerze (lub przeniesiona do folderu usunięte). 

Oczywiste jest, że w aplikacji klienckiej widzisz całą pocztę która jest w danej chwili na serwerze. Jeśli nie masz możliwości wyświetlenia samej nieprzeczytanej poczty, to spróbuj zmienić klienta pocztowego w telefonie, na takiego który na to pozwoli.

Zaletą jest, to że jeśli odczytasz coś w telefonie, to i na komputerze będzie to zaznaczone jako odczytane. Analogicznie będziesz miał dostęp do wiadomości wysłanych nieważne czy z poziomu telefonu czy z Outlooka.

W przypadku POP można co najwyżej pomarzyć o takiej funkcjonalności lub próbować ją osiągnąć przez "zmyślny" system filtrów i forwardowania swoich wiadomości do siebie...

Jeśli używasz GMAILa warto rozważyć przesiadkę na dedykowaną aplikację gmailową od google'a i ichniego webmaila, który swoją drogą jest bardzo dobry i nie ustępuje Outlookowi funkcjonalnością.

IMAP jest pewnym rozwiązaniem, ale on ściąga całego outlooka, ze wszystkimi folderami. Mnie interesują tylko nowe, nieprzeczytane maile. Zresztą przez imap iphone pokasował mi maile, a nie powinien mieć takiej władzy ;)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to ja skasowałem te wiadomości, jednak nie była to nieuwaga, tylko przyzwyczajenie do czegoś innego.

W poprzednim telefonie, Samsungu na adnroidzie, miałem tak skonfigurowaną pocztę, że odbierała mi tylko nowe, nieprzeczytane wiadomości. Mogłem je odczytać i odpowiedzieć. Gdy wchodziłem później do outlooka, one dalej były jako nieprzeczytane. Dodatkowo telefon wysyłał wszystkie kopie wysłanych z telefonu maili do komputera.

Czyli de-facto w telefonie pracowałem na kopiach, jednak miałem pełną funkcjonalność.

W momencie, gdy odpaliłem outlooka i ściągałem wiadomości, to w telefonie one znikały.

I o coś takiego mi chodzi. W telefonie chcę mieć tylko możliwość podglądu czy ktoś do mnie pisze i co pisze.

Trochę odstrasza mnie znowu robienie ciągłych buck-up'ów outlooka, żeby przypadkiem po 2 tygodniach (bo na taki docelowo ustawiłem okres trzymania wiadomości w telefonie) telefon nie skasował mi ich...

W outlooku są też funkcje, gdzie wybiera się jakie foldery udostępniać poprzez IMAP, jednak nie mogę tego skonfigurować...

Może komuś udało się to kiedyś zrobić?

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...