Skocz do zawartości
bizon4

Przyjaciel czy tylko Kochanek?

Rekomendowane odpowiedzi

Normą ustanowioną w naszym katolickim kraju nie jest poligamia. Nie widzisz związku z religią?

W cywilizacji zachodniej wystepuje poligamia "rozlozona w czasie" i to niezaleznie od religii . Na przyklad w Europie  Zachodniej czy USA 50% malzenstw sie rozwodzi a byli partnerzy znajduja nowych.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

a czy uklad miedzy dwojgiem tez chodzi jak szwajcarski zegarek ? watpie

I słusznie wątpisz. Ja tym bardziej wątpię w łatwo osiągalny, trwały układ między trojgiem. Choć jakże bardzo chciałbym się kiedyś miło rozczarować :)

hm , miec dwoch w domu ........jakiz to bylby zbytek :) i dobytek :)

Ideal. Pod prawie kazdym wzgledem. No, i triple income :)

Czasem double trouble ale DP bez wychodzenia z domu? Bezcenne :)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiesz na wielozenstwo? to tez kwestia doboru , w koncu pozostale zony nieraz wyrazaja swoja opinie o tej kolejnej

Pusiu, nie słyszałam, żeby w kulturach dopuszczających wielożeństwo mąż zasięgał opinii żon w kwestii kolejnej :)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

W cywilizacji zachodniej wystepuje poligamia "rozlozona w czasie" i to niezaleznie od religii . Na przyklad w Europie  Zachodniej czy USA 50% malzenstw sie rozwodzi a byli partnerzy znajduja nowych.

Ja czytałam o zjawisku jako o seryjnej monogamii.

W poligamii, jeśli się mylę proszę mnie poprawić, występuje związek więcej niż 2 osób w tym samym czasie.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Układ wieloosobowy, z wyboru wszystkich w nim uczestniczących, jest czymś diametralnie odmiennym. I zgadzam się, że można się dogadać, choć zapewne nie jest to prosta sprawa. Pozostaje jeszcze kwestia jaki jest to układ wieloosobowy. Bo jednak, jak mi się wydaje, łatwiej o to, gdy wszyscy nie mieszkają pod jednym dachem, a właśnie na zasadzie "przyjaciela/przyjaciółki domu", gdzie trzecia osoba jest miłym i pożądanym, ale jednak gościem.

No mamy tez taki model : "malzenstwo chodzone" gdzie malzonkowie tylko siebie odwiedzaja na zasadzie gosci.

Malzenstwo chodzone - cos genialnego:

"Najbardziej niezwykłym aspektem kultury Mosuo jest praktyka tzw. „chodzonego małżeństwa“ (chiń. 走婚 zou hun), które jest dominującym systemem małżeńskim wśród Mosuo żyjących w okolicach jeziora Lugu Hu a także w Syczuanie w okolicy Zuosuo i Yonging. Związek ten polega na tym, że zarówno mężczyzna, jak i kobieta na stałe mieszkają w swoich domach rodzinnych, a mężczyzna zaakceptowany przez kobietę odwiedza ją po kolacji i zostaje u niej na noc, po czym wraca do swojego domu rano. Dzieci powstałe z takiego związku są dziećmi kobiety i są wychowywane przez jej rodzinę, a więc przez jej siostry, braci i innych mieszkańców domu, rozstanie się kochanków nie ma więc wpływu na ich sytuację. Para nie jest złączona żadnymi więzami ekonomicznymi. „Chodzone małżeństwo” oparte jest wyłącznie na miłości i wzajemnej atrakcyjności."

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ im więcej osób w związku, tym więcej konwenansów! Więcej ustaleń i umów, więcej kompromisu!

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej niezwykłym aspektem kultury Mosuo jest praktyka tzw. „chodzonego małżeństwa“ (chiń. 走婚 zou hun)

Ciekawe. Może tym sposobem jakiejś społeczności udało się w końcu uniknąć syndromu "małżeństwa przechodzonego"

o mężu i jego 4 żonach.

No to już jest armageddon logistyczno-emocjonalny.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mam to samo. Chrapiący samiec z każdej strony? NIGDY. W wannie bym spała.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie muszę sobie wyobrażać. :redevil:

Za to dwóch śpiących obok, to wyobrażać sobie nie chcę. Już chyba wolałabym w gawrze spać. :lach:

Chrapanie, walka o pilota, dwa razy wiecej skarpet na podłodze, dwa razy wiecej orania. Hmmmm.... Przemyślcie to :-)
  • Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Chrapanie, walka o pilota, dwa razy wiecej skarpet na podłodze, dwa razy wiecej orania. Hmmmm.... Przemyślcie to :-)

Ale za to ferie jak sie zaczna mecze pilki noznej :facepalm:

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...