Skocz do zawartości
ŁaurBałaur

"Profil tymczasowy"

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem niedawno zetknąłem się z takim problemem:

za pomocą Advanced System Care przeprowadziłem skan i zamknąłem system (robię tak co kilka dni również na innym komputerze i do tej pory było OK), następnie uruchomiłem komputer i uruchomił się on z "profilu tymczasowego" (nie widzę swoich folderów itp), zrobiłem restart systemu jeszcze 3 razy i wciąż to samo. Komputer jest nowy (kupiony 3 miesiące temu razem z pakietem internetowym u operatora), ma Windows 8 i pakiet Kaspersky (licencja 24 miesiące). Zrobiłem pełny skan antywirusem i widać było, że skanuje on pliki, których nie widziałem tj. te, do których nie było dostępu. Antywirus nie znalazł żadnych zagrożeń lecz nadal komputer uruchamiał się z "profilu tymczasowego".

W końcu zdecydowałem się na "przywracanie systemu" i wszystko wróciło do normy choć utraciliśmy chyba część aktualizacji. Komputer dostaliśmy razem z internetem i pierwotnie był tam zainstalowany również Norton z jakąś chyba 3-miesięczną licencją więc go usunąłem i zainstalowałem Kaspersky, który dostaliśmy za free (licencja 24 miesiace). Po zakończeniu przywracania pojawił się taki komunikat:

post-6351-0-98433800-1389089858_thumb.jpg

Omówiłem już z kimś ten problem ale chciałbym uniknąć go w przyszłości ponieważ nadal nie znam przyczyny dlatego poddaję go pod dyskusję.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw dziekuje za precyzyjne opisanie przypadku .

Teraz wstepna analiza.

Kasperski ze swoim programem antywirusowym zajmuje jedno z czolowych miejsc w swoim gatunku i nalezy go uznac za dojrzaly i poprawnie pracujacy.

Windows 8 jest znowu typowym programem dojrzewajacym u klientow odkrywajacymi jego bledy. Na razie ten system operacyjny nie opanowal rynku.

Programem w miare dojrzalym i powszechnym jest dzisiaj Win7.

Najbardziej dojrzalym jest juz stary Win XP.

Nalezy zwrocic uwage , ze kazdy program antywirusowy bardzo gleboko zakorzenia sie w systemie operacyjnym i ze czesto trudno jest go bez reszty wykorzenic (deinstalowac) .

Powoduje to niestety  wykrywanie tych resztek przez nastepce i zaklocenia.

Prawdopodobnie w tym przypadku wczesniejsza instalacja Nortona wywolala omawiany problem.

Najlepiej pracowac z jednym programem antywirusowym od poczatku do konca.

Przywracanie systemu obejmuje oczywiscie stan zapamietany w dacie jego sporzadzenia i dlatego nie beda ujete tam pozniejsze aktualizacje ktore trzeba od reki powtorzyc (np. instalacje nowych programow , sterownikow itp)

W tym konkretnym przypadku tak jak mowi meldunek mozna probowac wybrac jeszcze inny punkt przywracania systemu lub wybrac zaawansowana metode przywracania.

Poniewaz komputer jest nowy to najlepiej skorzystac z serwisu.

Byc moze koledzy z Grupy ZKF Komputer maja jeszcze jakies pomysly usuniecia problemu ?

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Windows 8 jest znowu typowym programem dojrzewajacym u klientow

M: :D To mi się spodobało :)...

Dziękuję za poświęcenie czasu. Niestety kupując sprzęt u operatora nie ma wyboru zainstalowanego oprogramowania a kupowanie starszego systemu jest co najmniej nieekonomiczne :). Przy okazji czy istnieje możliwość wyłączenia w Windows 8 tych wszystkich "kiczowatych gadżetów"? Mam na myśli tzw. "kafelki" przydatnych być może w urządzeniach "dotykowych" ale irytujących w zwykłym laptopie gdzie przesuwanie palcami po touch padzie powoduje ich włączanie, niby nic a irytuje.

Ps. Myślę, że oddawanie urządzenia do serwisu nie jest niezbędne ponieważ teraz działa już sprawnie, chciałbym jedynie wiedzieć jak mogę tego problemu uniknąć w przyszłości, pierwszy raz się z nim zetknąłem.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam post naszej Illci : https://www.cuckoldplace.pl/topic/12004-o-tym-jak-illa-nagigla%C5%82a-w-laptoku/

Przy okazji czy istnieje możliwość wyłączenia w Windows 8 tych wszystkich "kiczowatych gadżetów"? Mam na myśli tzw. "kafelki" przydatnych być może w urządzeniach "dotykowych" ale irytujących w zwykłym laptopie gdzie przesuwanie palcami po touch padzie powoduje ich włączanie, niby nic a irytuje.

Niestety teraz takiej mozliwosci juz nie ma. Jeszcze we wstepnej wersji systemu Win8 z wrzesnia 2011 przeznaczonego dla programistow byla mozliwosc wykluczenia nowego desktopu i zastapienia go innym ale pozniej MS zablokowal ta mozliwosc.

Taka jest po prostu polityka koncernu.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zas chodzi tylko o Start Menue w Win8 to mozliwe jest zastapienie firmowego przez inne nakladki , takie jak :

post-8255-0-31920700-1389103412_thumb.jpg

post-8255-0-10618300-1389103521_thumb.jpg

post-8255-0-54733000-1389103544_thumb.jpg

sa to wszystko nakladki gratisowe ktore moge udostepnic na zyczenie.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

M: wyglądają "normalnie" :) więc chętnie skorzystam :).

Ktora nakladke sobie zyczysz ? A,B czy C ? to sa odzielne programy.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

:)  Tak ! wyglada znajomo bo program pochodzi z Win Xp , najpierw byla to nakladka dla Win Vista potem dla Win 7 a teraz dla Win8 autorem jest Lee Matthew Chantrey .

Maly pozyteczny program. Nazywa sie ViStart. Posylam link , wystarczy nacisnac guzik Download. :)  http://winfuture.de/downloadvorschalt,2856.html

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Kasperski ze swoim programem antywirusowym zajmuje jedno z czolowych miejsc w swoim gatunku i nalezy go uznac za dojrzaly i poprawnie pracujacy.

Powrócę jeszcze do tego, zetknąlem się z opinią, że powinienem wręcz odinstalować Kaspersky'ego, że wystarczy systemowa zapora. Trochę mnie to zdziwiło biorąc pod uwagę mnogość pieniędzy wydawanych na udoskonalanie programów antywirusowych i coraz to nowe zagrożenia. Co o tym sądzisz/sądzicie?
  • Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...