Skocz do zawartości
opeus

Sieć bezprzewodowa Wi-Fi

Rekomendowane odpowiedzi

Nasze urządzenie internetowe znajduje się w osobnym pomieszczeniu, które jest moim mały domowym biurem, zamknięte za drzwiami.

Obsługuje dwa pokoje, w którym są komputery.

Ja mam 6 punktow odbioru internetu w domu. W tym telefon stacjonarny, odbiornik satelitarny, radio internetowe , 3 komputery.

Wszystko okablowane. Zadnego WiFi.

Kabel sieciowy WLAN typu UTP z wtyczkami RJ-45 mozna bardzo latwo przygotowac samemu od routera badz switcha.

Router odbiera bezposrednio sygnal internetu a switch go rozdziela na wiele urzadzen.

Oczywiscie pewnym problemem jest polozenie kabli w mieszkaniu , jednak czasami udaje sie je ukryc za listwami podlogowymi.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jans, czyli wniosek jest taki, że kablowy internet w domu jest korzystniejszy niż wifi?

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel zawsze będzie korzystniejszy, bezpieczniejszy. Tylko o wiele mniej wygodny.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie TAK.

Z trzech powodow :

Kabel to

- brak zaklocen radiowych transmisji

- brak szkodliwego promieniowania wysokiej czestotliwosci

- brak mozliwosci podsluchu przez mniej lub bardziej doswiadczonego w sprawach komputerowych sasiada lub kogos ciekawego czekajacego pod oknem w samochodzie z lapkiem i antenka.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

brak mozliwosci podsluchu przez mniej lub bardziej doswiadczonego w sprawach komputerowych sasiada lub kogos ciekawego czekajacego pod oknem w samochodzie z lapkiem i antenka.

O matulu!

Ale to chyba musiałby znać hasło do naszej sieci wifi??

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

O matulu!Ale to chyba musiałby znać hasło do naszej sieci wifi??

To naprawde nie jest problem techniczny.

Kwestia czasu : 3 min lub 3 kwadransy i haslo jest znane. Nikt nie zabezpiecza sieci wifi bardzo bezpiecznym algorytmem ktorego zlamanie potrwalo by dluzej poniewaz wtedy jego komputer by mulil czyli chodzil bardzo wolno.

Zwykle zabezpieczenia sa malo skuteczne w sieci wifi. 

A tutaj  http://www.wardriving.pl/  masz cale wyposazenie dostepne na rynku do wylapywania wifi i analizy. Problem deszyfracji hasla to juz tylko jeden krok dalej.

Zobacz do czego sluzy program Airsnort http://wardriving.pl/modules/weblinks/singlelink.php?lid=39  a podobnych programow jest wiecej

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek dojrzalyimpot

Kabel to - brak zaklocen radiowych transmisji - brak szkodliwego promieniowania wysokiej czestotliwosci - brak mozliwosci podsluchu przez mniej lub bardziej doswiadczonego w sprawach komputerowych sasiada lub kogos ciekawego czekajacego pod oknem w samochodzie z lapkiem i antenka.

już od dawna nieaktualne ......

można kupić kabel z anteną już tak samo jak kabel z firewall ........ seryjka

poza tym antena zwykle jest wbudowana w obudowę monitora w laptopach

i zeby było jeszcze zabawniej jest w kompach port irda , zwykła podczerwien jak w pilotach ........ to już dla fachowca zaden problem ...............

Kabel zawsze będzie korzystniejszy, bezpieczniejszy. Tylko o wiele mniej wygodny.

jw

od dawna nie aktualne ..... mimo ze kabel istotnie ogranicza możliwości potencjalnym włamaniom ......a jednak ........

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jans, dnia 08 Stycznia 2014 - 01:02, napisał(a):

Kabel to ... - brak mozliwosci podsluchu przez mniej lub bardziej doswiadczonego

już od dawna nieaktualne ......

LukeTerry, dnia 08 Stycznia 2014 - 00:59, napisał(a):

Kabel zawsze będzie korzystniejszy, bezpieczniejszy.

jw od dawna nie aktualne .....

mimo ze kabel istotnie ogranicza możliwości potencjalnym włamaniom ......a jednak ........

No to zdecyduj sie wreszcie czy aktualne czy nie ?

czy kabel ogranicza wlamania czy nie ?

Jesli twierdzisz , ze znasz bardziej bezpieczna i lepsza metode bezprzewodowego przekazywania na odleglosc danych to ja przedstaw.

Jesli twierdzisz , ze kabel nie jest bezpieczny to wskaz powody.

Mowa tutaj o kablu ekranowanym.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek dojrzalyimpot

No to zdecyduj sie wreszcie czy aktualne czy nie ? czy kabel ogranicza wlamania czy nie ?

na pewno ogranicza w jakimś stopniu dostęp do naszej sieci i samego sygnału oraz skomplikuje ewentualny atak na sieć.........

a do tego w takim kablu zatopić można dziś wszystko ......i tak robią więc dlatego napisałem że już dawno nie aktualne ...........

.

Mowa tutaj o kablu ekranowanym.

masz na myśli kabel

z pełnego metalu  ekranowany przed ZEWNETRZNYMI  zakłóceniami elektromagnetycznymi  ????

Jesli twierdzisz , ze znasz bardziej bezpieczna i lepsza metode bezprzewodowego przekazywania na odleglosc danych to ja przedstaw.

nie , nie twierdzę że znam lepszy sposób .....bo jak narazie nie znam, pewnie jakiś jest tyle że drogi i nie wdrażają .....wiem raczej jak się dobrze zabezpieczyć .....

czego i tak właściwie nie robię ..... łącze mam na kablu też .....na ekranowanej skrętce :)   żeby była jasność .....nie wiem co tam w niej siedzi ale od roku zbieram się żeby to rozebrać ale brak mi motywacji jak narazie ..............a samo zabezpieczenie jest banalne ...zwykłe szyfrowanie transmisji .....bo to czy ktoś mi ukradnie 5 czy 10 mb nie ma dla mnie znaczenia .........a  to też raczej ciężko bo musiałby pod oknem stać i kombinować jak przeżyć spotkanie z moim psem :)

tak więc nie znam lepszego sposobu ..........(narazie)  ale jesli znowu nie pośpię w nocy a raczej nie pośpię i jak nie zapomne to w okolicach 5 rano będziesz miał raport na ten temat :)

http://itfocus.pl/raporty/wi-fi/gigabitowa-przyszlosc-wlan

http://www.itpartners.com.pl/wifi24-54ghz.html

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...