Skocz do zawartości
illa

Czy wierzysz w duchy?

Czy wierzysz w duchy?  

51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wierzysz w duchy?

Rekomendowane odpowiedzi

teoria względności została tylko teorią w świetle wyniku eksperymentu epr

ktory to dowodzi że prędkość światła nie jest graniczna ..........i tyle

Ale przynajmniej jest na nią wzór. Na ducha jeszcze nie widziałem. No chyba, że taki: :wino: *{ :mlotek: % :sciana:} = :-o 

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

mowisz o procesie abstrakcji ....Przeprowadzenie procesu abstrakcji nie jest możliwe

A co jest możliwe? Zobaczyć realność nie, udowodnić realność nie. To nie jest żaden proces abstrakcji tylko ciąg logiczny, przyczynowo skutkowy odnośnie Twoich dyrdymał na temat tego co widać a co się wydaje, że widać co jest realne a co nie. Obserwacja rzeczywistości w istocie jest skorelowana subiektywnie przez obserwatora dwubiegunowo. Raz poprzez interpretację obserwacji w odniesieniu do własnej świadomości, doświadczeń i wiedzy, dwa gatunkowo poprzez dostępne narzędzia obserwacyjne. Oczywistym jest, że nie wszystkie istoty postrzegają światło, przestrzeń czy promieniowanie w ten sam sposób. Zależne to jest od organów, od środowiska i genetyki gatunku. Ciekawe jest jak człowieka postrzegałby gatunek obcej inteligencji ekstremalnie nie będący węgiel-tlen woda a opierający się na krzemie (to tylko tak luźna ciekawostka i nie twierdzę, że takowy gatunek istnieje). Niezmiennie jednak dla człowieka, kota czy trzmiela jabłko będzie jabłkiem nie ważne jak postrzegane, jak odbierane to nadal ten sam twór.

duchy łatwo zobaczyc

Ja nie widziałem i nikt kto stanowi naukowy autorytet nie widział, miliard ludzi tez nie widziało to chyba z ta łatwością coś nie tak  :think:

skąd wiesz że nie ma dowodów ???  teoria względności została tylko teorią w świetle wyniku eksperymentu epr   ktory to dowodzi że prędkość światła nie jest graniczna ..........i tyle

Nie potrzebna jest tajemna wiedza by znać ten szczegół, dowodów nie ma i juz. ale jakbyś łaskawie zauważył w cytowanej mojej wypowiedzi jest zwrot "w tej chwili" co oznacza jedynie moją niepohamowana wiarę w naukę i wiedzę. Nie twierdze, że wszystko jest już odkryte, zbadane czy wyjaśnione. Głoszę jedynie, że dziś duchy to pobożne życzenia i gusła bez fizycznie mierzalnych dowodów. Co do teorii względności to akurat jest jedna z bardziej rewolucyjnych zmian w fizyce jakiej dokonał człowiek. Transformacja Lorenza nie tylko obaliła newtonowski porządek ale pozwoliła sięgnąć dalej, poczynić dalsze przełomowe odkrycia. fizyka relatywistyczna to też nadal w większości akademickie rozważania. Każdy porządek naukowy można zburzyć nowym odkryciem. tak jest w przypadku np Napedu Alcubierre'a czy tuneli czasoprzestrzennych. To że prędkość światła nie jest graniczna udowadniają także tachiony. To jest właśnie nauka, może się mylić ale zawsze dąż do prawdy ja np w przypadku Plutona co to był palnetą, przestał nią być by stać się nią. Mistycyzm jest tylko wiarą i abstrakcyjna bez szukania dowodu a dociekliwość to właśnie ta cecha, która sprawia, ze ludzie są wielcy.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek ostropest

Nie znam zbytnio na duchowosci, ale pare doswiadczen w zyciu spowodowalo, ze biore pod uwage, ze jest cos wiecej niz tylko cialo. W sensie, ze jako istoty jestesmy czyms wiecej niz komponentem miesa-umyslu. Czy wierze w duchy? Nie wiem - opieram sie na doswiadczeniu, w ogole taki maly empiryk ze mnie. Tylko, ze czasem mozna doswiadczyc czegos co trudno przed samym soba wyjasnic. I co wtedy, pytanie tylko? :)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek dojrzalyimpot

ciąg logiczny, przyczynowo skutkowy odnośnie Twoich dyrdymał na temat tego co widać a co się wydaje, że widać co jest realne a co nie

ten ciąg logiczny gubi wszelką nauke dzien po dniu .....

dyrdymaly....... relatywnie tak ....i nie :)

Raz poprzez interpretację obserwacji w odniesieniu do własnej świadomości

świadomość jest poza nami

nie ma własnej świadomości

fajny film..polecam

http://www.filmydokumentalne.eu/bog-kontra-nauka-umysl-i-swiadomosc/

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

świadomość jest poza nami   nie ma własnej świadomości

To jest bomba  :facepalm:

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek dojrzalyimpot

To jest bomba

dokładnie tak

to jest ...bomba

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek dojrzalyimpot

To jest bomba

tak samo jak to :)

promień elektronu wynosi zero

więc ???

Jeśli promień jest zerowy, to co wiruje?

Jak to coś może mieć masę?

Gdzie się znajduje ładunek?

Skąd w  ogóle wiadomo, że ten promień jest równy zeru?

i to oficjalne stanowisko nauki ....

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

promień elektronu wynosi zero   więc ???   Jeśli promień jest zerowy, to co wiruje?  Jak to coś może mieć masę? Gdzie się znajduje ładunek?  Skąd w  ogóle wiadomo, że ten promień jest równy zeru?   i to oficjalne stanowisko nauki ....

Nie wiem do czego zmierzasz ale chyba troszeczkę się zapędziłeś. Założenie, że promień elektronu wynosi zero wynika z przypuszczenia, iż jego energia jest czysto elektromagnetyczna. To przypuszczenie dotyczy rozproszenia Thomsona i jest czysto teoretyczne..... a wszystko to przed fizyką kwantową. To jest oficjalne stanowisko nauki! Rozwój przez obserwację i doświadczenia. Hipotezy i teorie powstają by opisać zjawiska i choć czasami zdają się wyczerpywać zagadnienie z czasem, w wyniku nowych odkryć lub po udoskonaleniu metod badawczych upadają lub są modyfikowane. To jednak zawsze jest dążenie do wyjaśnienia empirycznego, materialnego a nie ezoteryczne hokus pokus.  Jeśli chcesz na siłę udowodnić, że naukowe teorie są nieprecyzyjne lub nie wystarczająco dokładne lepiej było powołać się na zasadę nieoznaczoności, która sama w sobie wprowadza ograniczenia dokładności. Co to jednak zmienia? Do czego ma prowadzić? Nie wiem i nie rozumiem zatem by skończyć odpływanie od sedna tematu NIE wierzę w duchy! Nie interesuje mnie mistycyzm i szarlatańska duchowość.
  • Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek dojrzalyimpot

i tu się z Toba zgodze ...

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierzę w duchy, ani Yeti, UFO, czarne koty :) W ogóle jestem niedowiarkiem.

Niemniej jednak gdybym zobaczył ducha i nie był w stanie tego racjonalnie wytłumaczyć .... nie jednak nie ... Nadal bym nie wierzył w duchy, co najwyżej uznałbym za zjawisko którego nie potrafię wyjaśnić.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...