Skocz do zawartości
illa

sondaż socjologiczny

Do więzienia czy nie?  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wg Ciebie nauczycielka wskazana w poniższym artykule prasowym powinna trafić do wiezienia?

• Tak
      19
    • Nie
      37
  2. 2. Czy wg Ciebie okolicznoscią przemawiajacą za nie zastosowaniem wobec niej sankcji karnych jest dziecko poczęte z tego związku?

• Tak
      26
    • Nie
      30

Rekomendowane odpowiedzi

Twoj sceptycyzm jest w pelni zrozumialy.Ja sam jestem pragmatykiem i realista.

Niestety nie zawsze logika prawna w naszym panstwie ma zastosowanie , czasami jest z nia wrecz sprzeczna.

Wyrok ma czesto niewiele wspolnego z ogolnie odczuwana sprawiedliwoscia spoleczna.

Mamy wspaniala Konstytucje ktore jest codziennie deptana przez tak zwanych strozy prawa.

Zyjemy w dzikim panstwie a co dziesiąta sprawa złożona przez Polaków trafia na wokandę Europejskiego Trybunału Prawa Człowieka.

W zeszłym roku w ETPCz zarejestrowano 4385 spraw przeciwko Polsce (a od 1993 r., tj. od kiedy Polska podlega konwencji o ochronie praw człowieka, ponad 32 tys.), ale wiele więcej skarg w ogóle nie zostało zarejestrowanych.

To chyba starczy jako dowod.

Z wszystkim oprócz "wspaniałej konstytucji " się zgadzam

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie to zboczenie , jak mozna uprawiac sex z maloletnim?

Biorąc pod uwagę mój przykład ... jestem zboczeńcem :)

Powinienem zostać skazany , moja dwójka dzieci nigdy by się nie narodziła i nigdy nie przeżyłbym 26 lat ze swoją żoną ...

Wielu forumowiczów ma dzieci ... też jestem ciekaw czy tak równo chcieliby traktować wszystkich gdyby ich to spotkało.

Chodzi o to , że ich pełnoletnia pociecha współżyje z nieletnią.

Donieślibyście na swoje dziecko ?

Jest zboczeńcem i pedofilem ... 

Powiecie mu to w twarz ? Będziecie się brzydzić ?

W końcu pedofilia to jedna z najgorszych zbrodni .... i oczywiście zgadzam się z tym.

Ale szafujemy wyrokami i oceniamy innych nie biorąc pod uwagę , że życie sprawia różne niespodzianki i może dotknąć to też bezpośrednio was i waszych bliskich.

No i wtedy na pewno powiecie np. do syna/córki wyp... pedofilu z domu , dzwonię na policję....

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

No i wtedy na pewno powiecie

np. do syna/córki wyp... pedofilu z domu , dzwonię na policję....

albo np . do syna/corki wyp... morderco z domu , dzwonie na policje....

albo np . do syna/corki wyp... zlodzieju z domu , dzwonie na policje

itd.itp.

A gdzie problem ?

W kryciu przestepcy ?

A moze problem z wlasnym sumieniem ze nie wychowalem i nie przypilnowalem mojej latorosli kiedy byla taka potrzeba ?

Wtedy kiedy np.18 latek jest fizycznie jeszcze dzieckiem a prawnie juz doroslym i nie daje sam sobie rady z burza hormonow w czasie dorastania.

Jesli wiec zawiodlo wychowanie to nie nalezy sie dziwic , ze wtedy wkraczaja inne sankcje. Pretensje powinnismy miec do siebie a nie do naszych dorastajacych dzieci.One sa ksztaltowane przez nas i otoczenie .

Do tego otoczenia naleza w szkole nauczyciele ktorzy maja rowniez obowiazek dziecko wychowywac a nie uzywac do seksu.

Wychowanie seksualne w szkolach jak najbardziej ale nie w ten sposob.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wychowanie seksualne w szkolach jak najbardziej ale nie w ten sposob.

M: Populistyczny "chwyt" rodem z TVN...

Rodziców "wsadzać" za złe wychowanie? Zadne państwo nie radzi sobie w 100% dobrze z przestępczością tutaj:

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/jugendamt-odebral-troje-dzieci-polce-mieszkajacej-w-niemczech/rtd7b

przykład wręcz nadopiekuńczego państwa.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zadne państwo nie radzi sobie w 100% dobrze z przestępczością

Oczywiscie, ale jedni robia to lepiej a inni gorzej.Nadgorliwosc jest rownie szkodliwa jak bezczynnosc.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

M: Należy jednak wziąć pod uwagę warunki jakie panują w danym społeczeństwie.

Wybacz ten "populistyczny chwyt" ale miałby on uzasadnienie gdyby podejrzana w ten sposób tłumaczyła swoje zachowanie jednak nie było o tym wzmianki w materiale.

Łatwo jest być legalistą i wydawać sądy zza biurka, znad filiżanki earl greya oświetlanej przez lampę Tiffany'ego, życie jednak nie jest czarno-białe. To nie przytyk, raczej gorzka refleksja.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

odkrywczy fakt iż nic nie jest do końca czarne i białe a wszystko bywa szare pozwala na tłumaczenie iż ofiara prowokowała sprawcę gwałtu, pedofill whatever, nachlany kierowca zabił kogoś ale przecież to mógł być nasz syn- tak, mógł być  zarówno ten za kółkiem jak i ten po drugiej stronie, skoro prawo któremu wszyscy podlegamy nie przewiduje prowadzenia pojazdów mechanicznych najebanym jak stodoła to nie widzę sensu dyskusji o tym czy wina jest czy nie, bo o tym decyduje konkretna dyspozycja normy prawnej i choć   relatywizm moralny będzie oczywiście zawsze występował w odniesieniu do bliskich nam osób jednak nie powinien on nam przysłaniać pewnego trzeźwego spojrzenia na sytuację, nawet prywata ma swoje granice chociaż fakt że w naszym społeczeństwie są rozciągnięte do granic przyzwoitości stąd taki obraz państwa jako całości.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

relatywizm moralny będzie oczywiście zawsze występował w odniesieniu do bliskich nam osób jednak nie powinien on nam przysłaniać pewnego trzeźwego spojrzenia na sytuację

M: coś kiedyś czytałem o "twardym wożeniu radiowozem" sprawców przemocy rodzinnej, chyba w temacie o "subim". Jak to się ma do tamtego? Tacy "kryształowi" jesteśmy i trzeźwo myślący? Nie był to "relatywizm"? A 231kk?

Nie wytykam, przypominam tylko.

Jak mówię, fajnie się "sądzi" zza biurka...

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

M: coś kiedyś czytałem o "twardym wożeniu radiowozem" sprawców przemocy rodzinnej, chyba w temacie o "subim". Jak to się ma do tamtego? Tacy "kryształowi" jesteśmy i trzeźwo myślący? Nie był to "relatywizm"? A 231kk?

Nie wytykam, przypominam tylko.

Jak mówię, fajnie się "sądzi" zza biurka...

ależ pamiętam tylko że nie bardzo widzę jak przypomnienie ma się w sprzeczności do tego co napisałem?

stosowanie ochrony osób słabszych i pokrzywdzonych ma wyraz zarówno w paragrafach jak i działniu ludzi do tego powołanych, bo stosowanie prawa to daleko szersze pojęcie niż przysłowiowe siedzenie za biurkiem z herbatką, uchwalane jest co prawda przez ludzi wg mnie do tego zupełnie nie kompetentnych / ale sami ich wybieramy więc świadczy to o nas  samych/ ale tworzenie projektów i ich późniejsze stosowanie powierzane jest ludziom do tego przygotowanym lepiej lub gorzej ale jednak, sądzi sąd gdzie nie ma już wazonów /ławników/  chroni i pomaga policja pod nadzorem prokuratury - jeśli art 200 k.k mówi że nie można ruchac poniżej 15 roku życia to się nie rucha albo ma się problem, jeśli się bije rodzinę to tez lipa bo  zgodnie z 207 k.k jest to zabronione i też będzie się miało problem, jak widać życie nastręcza wielu problemów jeśli nie przestrzega się obowiązującego prawa, można się z tym zgadzać lub nie ale głębsza socjologiczna rola prawa nie koniecznie odzwierciedla nasze relatywne pojęcie sprawiedliwości.

Można to zmieniać wprowadzając do organów ustawodawczych ludzi którzy popierają nasze poglądy lub jako część wymiaru sprawiedliwości- 5 lat studiów średnio 2-3 aplikacji  i heja

tudzież banalne egzaminy 6 miesięcy wakacji i wożenie dupy  radiowozem po wyboistych lub nie drogach - nie wytykam informuje tylko

bo fajnie to się ocenia zza monitora ;)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

bo fajnie to się ocenia zza monitora ;)

M: Tu się z Tobą absolutnie zgodzę - wreszcie ;).

Dołączona grafika

Takie "igrzyska gladiatorów" jak to tutejsze ("zabić lub okazać łaskę") są pozbawione sensu.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...