Skocz do zawartości
illa

sondaż socjologiczny

Do więzienia czy nie?  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wg Ciebie nauczycielka wskazana w poniższym artykule prasowym powinna trafić do wiezienia?

• Tak
      19
    • Nie
      37
  2. 2. Czy wg Ciebie okolicznoscią przemawiajacą za nie zastosowaniem wobec niej sankcji karnych jest dziecko poczęte z tego związku?

• Tak
      26
    • Nie
      30

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego Twoim zdaniem małoletnia ofiara pedofilii płci męskiej ma zasługiwać na mniejszą ochronę prawną?

Jeśli chodzi o ochrone prawną to oczywiście zgoda , że ma być "po równo" . Raczej chodzi mi o konsekwencje życiowe dla obu przypadków. Choć sam nie wiem czy myślę prawidłowo. Stawiam się w sytuacji tego chlopaka i czuję że świadomość posiadania potomstwa determinuje późniejsze wybory.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

aragorn, dnia 16 Października 2013 - 16:13, napisał(a):Czy chłopak ( czyli rodzice ) może być pozwany w przyszłości o alimenty.W przypadku skazania tej pani, moim zdaniem nie.

A tu nie mam pewności.. za powiedzmy 10/15 lat prawny opiekun dziecka ktokolwiek by nie był może jednak pozwać a sąd bierze w obronę interes dziecka... i jeśli uzna że 30-letni tato żyje na dobrym poziomi przyzna alimenty//

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, sąd weźmie pod uwagę ofiarę pedofilli, o ile wcześniej tak uzna.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, sąd weźmie pod uwagę ofiarę pedofilli, o ile wcześniej tak uzna.

Ha casus ciekawy, zastanawia mnie czy była już podobna sprawa tz próba uzyskania alimentów na rzecz skazanej za pedofilię od ofiary, czy w tym przypadku skazanie jakoś będzie regulować kwestię ojcostwa, uznania dziecka czy też obowiązku alimentacyjnego jak przy zgwałceniu ?

Ilcia wiesz coś o takim przypadku ?

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

czy w tym przypadku skazanie jakoś będzie regulować kwestię ojcostwa, uznania dziecka czy też obowiązku alimentacyjnego jak przy zgwałceniu ?

Nie jest możliwe ustalenie obowiązku alimentacyjnego bez ustalenie ojcostwa.

W skrócie, gdy nie ma takiej sytuacji jak omawiana historia wygląda to tak:

Kto może wytoczyć powództwo o ustalenie:

1. Może dziecko, matka, domniemany ojciec, ale nie po śmierci dziecko lub po pełnoletniości

2.Dziecko albo matka przeciw domniemanemu ojcu, gdy ten nie żyje przeciw kuratorowi

3. Domniemany ojciec przeciw dziecku i matce, a gdy ta nie żyje przeciwko dziecku

4. Po śmierci dziecka, jeśli było powodem, mogą jego zstępni.

w tej historii w miejsce powoda wchodzi prokurator.

Trochę inaczej wygląda w przypadku zaprzeczenia/obalenia domniemania ojcostwa, gdy dziecko poczęte została w trakcie trwania małżeństwa, ale to nie ta historia ;)

taa "ojcowi" :lach:

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, kwestię samego powództwa alimentacyjnego znam , interesuje mnie ten dosyć szczególny przypadek :

matka jest sprawcą /skazana/  i wytacza cywilny o ustalenie ojcostwa... dziecko zakładamy że się urodzi i interesuje mnie to czy wyrok skazujący  z 200 k.k eliminuje jej możliwości występowania w drodze cywilnej o ustalenie ojcostwa i tym samym złożenie wniosku o zasądzenie alimentów na rzecz małoletniego którego jest matką, zakładam że nie straci opieki nad dzieckiem i będzie dalej jego przedstawicielką ustawową /skazana ale nie osadzona - zawiasy dajmy na to :) 

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestie prawne są pochodną sytuacji - chyba dowolnej ( w tym również omawianej), w której pojawia się dziecko.

Jednak nie bardzo wierzę, że w tej sytuacji matka dziecka, może liczyć na alimenty od jego ojca. Natomiast dziecko na pewno tak.

A wracając do tematu - prawo jest takie samo dla wszystkich - czy kobieta uwiodła małoletniego, czy on uwiódł ją - nie ma to dużego znaczenia - osoba dorosła jest odpowiedzialna za akt pedofilii. W tym wypadku Pańcia powinna zostać skazana prawomocnym wyrokiem. Jednak ze względu na owoc owych zakazanych praktyk - pewnie dostanie odroczenie wykonania kary. Tak głosowałem.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestie prawne są pochodną sytuacji - chyba dowolnej ( w tym również omawianej), w której pojawia się dziecko.Jednak nie bardzo wierzę, że w tej sytuacji matka dziecka, może liczyć na alimenty od jego ojca. Natomiast dziecko na pewno tak. 

alimenty mogą być zasądzone na dziecko lub współmałżonka, jeśli są zasądzone na małoletnie dziecko to  do uzyskania pełnoletności są "płatne do rąk przedstawiciela ustawowego, rodzica, dziadka, rodziny zastępczej itp. "

stąd jeśli matka nie byłaby pozbawiona opieki to ona brałaby alimenty jako jego przedstawiciel ustawowy ;)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

matka jest sprawcą /skazana/ i wytacza cywilny o ustalenie ojcostwa...

Moon, to tak nie idzie, idzie tak:

Post.karne, w trakcie przyg. ustalenie ojcostwa, (powództwo wytacza prok) , oraz ustalenie sprawcy i ofiary czynu zabr. potem skazanie ( o ile tak).

czy wyrok skazujący z 200 k.k eliminuje jej możliwości występowania w drodze cywilnej o ustalenie ojcostwa i tym samym złożenie wniosku o zasądzenie alimentów na rzecz małoletniego którego jest matką,

To nie jest możliwe. Ojciec już będzie ustalony, tak jak wcześniej napisałam, to idzie w przyg.

Sama jestem ciekawa jak się potoczy ta historia.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

alimenty mogą być zasądzone na dziecko lub współmałżonka, jeśli są zasądzone na małoletnie dziecko to  do uzyskania pełnoletności są "płatne do rąk przedstawiciela ustawowego, rodzica, dziadka, rodziny zastępczej itp. "stąd jeśli matka nie byłaby pozbawiona opieki to ona brałaby alimenty jako jego przedstawiciel ustawowy ;)

Oj, myślę, że w takiej sytuacji, kiedy matka byłaby skazana za pedofilię, sąd może nie pozbawiłby jej prawa do opieki nad dzieckiem, ale mógłby je ograniczyć - np wyznaczyłby kuratora i to on rozporządzałby alimentami. To dosyć rozsądny scenariusz.
  • Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...