Skocz do zawartości
illa

sondaż socjologiczny

Do więzienia czy nie?  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wg Ciebie nauczycielka wskazana w poniższym artykule prasowym powinna trafić do wiezienia?

• Tak
      19
    • Nie
      37
  2. 2. Czy wg Ciebie okolicznoscią przemawiajacą za nie zastosowaniem wobec niej sankcji karnych jest dziecko poczęte z tego związku?

• Tak
      26
    • Nie
      30

Rekomendowane odpowiedzi

Afera za aferą, jak wszyscy wiemy nie dotyczy to wyłącznie czarnych kiecek, ale i osób świeckich.

O ile czarna kiecka jest góry potępiana i społeczeństwo w większości domaga się sankcji karnych, o tyle co do tej osoby świeckiej wyraża wątpliwości.

Ciekawi mnie jakie zdanie na ten temat ma nasze forumowe środowisko.

Pytanie brzmi:

Do więzienia czy nie?

Ankieta jest anonimowa, by wyeliminować podmiotowe wskazanie głosującego.

Proszę również o powstrzymanie się od antyklerykalnych dyskusji.

http://nasygnale.pl/gid,16078871,img,16078890,title,To-ona-urodzila-dziecko-ucznia,galeria.html?_ticrsn=3&ticaid=6117e6

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz napiszę coś co pewnie nie jest zgodne w pełni z tym co myśli pewnie każdy facet.Bo każdy pomyślał by - Gdyby facet 34 lata kochał się z swoją uczennicą 14 lat i zaszła by z tego powodu w ciąże to był by na niego pogrom z pochodniami. Zniszczenie przez otoczenie i od razu nazwanie pedofilem. A zeznanie 14 latki, że ona tego chciała i podrywała go było by ignorowane ( W końcu 34 lata zobowiązują do myślenia). Oczywiście dawniej w średniowieczu 14 lat świadczyło o dojrzałości ale realia się zmieniły.Wracając do tematu.Zagłosowałem by mimo wszystko nie poszła do więzienia (nie będę ukrywał swojego toku myślenia i się go nie wstydzę).Po pierwsze po co ma te narodzone dziecko cierpieć od początku? Cierpieć będzie później gdy już będzie starsze i jej otoczenie dorwie się do informacji, że spłodził ją tatuś mając 14 lat.Po drugie jeśli ona pójdzie siedzieć to jestem w niemal 100% pewien, że rodzina tego 14 latka nie weźmie pod opiekę tego dziecka i państwo będzie musiało wykładać na to dziecko.Po trzecie szacunek dla 14 latka, który był sprytniejszy od 34 letniej i doświadczonej życiem kobiety.

W Ameryce każdy kto ma stosunek z nieletnim jest traktowany jak pedofil i nie ma tu różnicy czy to facet czy kobieta, a w Polsce sam jestem ciekaw jak sprawa się rozwiąże. W końcu żyjemy w dziwnym kraju, gdzie sądownictwo kuleje a przepisy są interpretowane pod każdą osobę inaczej (syn prezesa bezkarny, syn kowalskiego 5 lat za ten sam czyn - tak uogólniając)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to faktycznie dziecko ucznia to prawo jest prawem, jedyne co w tym przypadku można by zastosować (nie jestem prawnikeim więc gdybam) to "zawiasy" ze względu na dziecko.

Jeśli w naszym kraju obowiązują takie a nie inne przepisy, to nauczycielka była świadoma co robi. 

Druga sprawa że jest to jednak w pewnym sensie osoba zaufania publicznego, pod jej opiekę oddaje się dzieci i ona powinna uczyć stosowania się do norm prawa a i również obowiązujących norm społecznych.

Mz na omijanie/ignorowanie norm społecznych przychodzi czas wraz z dojżałością.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze po co ma te narodzone dziecko cierpieć od początku?

A z jakiego powodu Twoim zdaniem dziecko "będzie cierpieć od początku"?

Po trzecie szacunek dla 14 latka, który był sprytniejszy od 34 letniej i doświadczonej życiem kobiety.

A w czym przejawia się owy spryt?

jest to jednak w pewnym sensie osoba zaufania publicznego

Nauczyciel jest funkcjonariuszem publicznym, co wprowadziła pamiętna nowela min.Giertycha ;)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne masz rację Illa, czyli tym bardziej szczególnie powinien przestrzegać prawa.

Ja brałem pod uwagę tylko aspekt odczuć jakim obdarzamy (przynajmniej większość rodziców) zawód nauczyciela

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że dziecko akurat potrzebuje bliskości z matka i rozdzielenie ich było by błędem.Nie jest to przedmiot, który można dać komuś innemu i postawić na półce. Dlatego napisałem, że po co ma się temu dziecku krzywda od początku dziać? Jest to wina tego dziecka, że się urodziło ? Trzeba dojrzeć że jest to stworzenie żywe, które czuje, powoli myśli i się rozwija. A najlepiej będzie się rozwijać przy matce. No chyba, że myślisz inaczej Illa.Nie wiem jaka to jest kobieta, nie znam jej i nie będę oceniał. Zrobiła co zrobiła ale mimo to nie czuje pogardy do niej ani nic.Karą dla niej będzie sam fakt, że straciła pracę i trudno będzie miała takową znaleźć. Nie wspomnę o tym co się u niej w rodzinie teraz dzieje. Zresztą otoczenie samo ją zniszczy bo tacy są ludzie. 

a100, dnia 16 Października 2013 - 14:58, napisał(a):Po trzecie szacunek dla 14 latka, który był sprytniejszy od 34 letniej i doświadczonej życiem kobiety.A w czym przejawia się owy spryt?

Skoro 14 latek mógł ją poderwać to przepraszam bardzo. Ale albo on był bardzo sprytny albo ona taka głupia.Ja patrząc na osobę mającą do 16 lat widzę osobę, która rozwija się emocjonalnie. Wiem co mi grozi za "głupotę" doliczając do tego obawę, że takie "dziecko" może zniszczyć szybko ci życie i opinię oskarżeniami, które sobie wymyśliła. W jej przypadku zabrakło zdrowego rozsądku a zwyciężyła przygoda.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A najlepiej będzie się rozwijać przy matce.

Tak, w Zk.

Karą dla niej będzie sam fakt, że straciła pracę i trudno będzie miała takową znaleźć.

Karę wymierza sąd, a jeśli wymierzy karę pozb. wolności bez war. jej wykonania to nigdy nie znajdzie pracy, w tym przypadku nie ulega zatarciu.

Ja patrząc na osobę mającą do 16 lat widzę osobę

15.

Ja patrząc na osobę mającą do 16 lat widzę osobę, która rozwija się emocjonalnie. Wiem co mi grozi za "głupotę" doliczając do tego obawę, że takie "dziecko" może zniszczyć szybko ci życie i opinię oskarżeniami, które sobie wymyśliła

Aha, ofiara pedofilii jest sobie sama  winna?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz Illia ta ankieta nie ma większego sensu. Bo jak sama napisałaś

Karę wymierza sąd

czyli cokolwiek tu napisze i wyrażę moja opinię, nie ma ona największego sensu i nic nie zmieni.A podważanie mojego toku myślenia, też nie ma większego sensu.Dobrze napisałem, ludzie sami ją zniszczą bo taką mają naturę ;].
  • Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

czyli cokolwiek tu napisze i wyrażę moja opinię, nie ma ona największego sensu i nic nie zmieni.

Jak każdy temat, ten również służy dyskusji, jeśli się obrażasz, że przedstawiam własne argumenty, to trudno.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obraziłem się. Powiem inaczej jest to Trudny temat i każdy go będzie inaczej postrzegał i jego opinia będzie inna.Przedstaw mi swoją opinię zatem Illia, chcę poznać twój punkt myślenia. 

a100, dnia 16 Października 2013 - 15:22, napisał(a):Ja patrząc na osobę mającą do 16 lat widzę osobę, która rozwija się emocjonalnie. Wiem co mi grozi za "głupotę" doliczając do tego obawę, że takie "dziecko" może zniszczyć szybko ci życie i opinię oskarżeniami, które sobie wymyśliłaAha, ofiara pedofilii jest sobie sama winna?

To są twoje odniesienia co do tego co napisałem.Stwierdziłem tylko swój sposób bycia i unikania młodzieży.Jak chcesz już poruszać temat pedifili to też wchodzisz na głęboką wodę i zbliżasz się do tematu, o który prosiłaś w pierwszym poście by go nie poruszać.Ogólnie uważam, że powoli zaczyna panować paranoja.Pedofilia i pedofile istnieją to fakt ale przez paranoję "dzieciak", któremu nic się nigdy nie działo a chce się tylko zemścić na kimś, łatwo może przez kłamstwa pogrążyć uczciwego i "zdrowego" człowieka.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...