Skocz do zawartości
Ginger

Hipokryzja - cecha warta kpiny, czy może samo życie?

Rekomendowane odpowiedzi

Można zacząć się odnosić do tekstów Piotra Skargi, który już blisko 500 lat temu opisywał polskie wady narodowe ;)

... no i nadal aktualne  ;)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

To ja jestem chyba jakimś dziwnym człowiekiem albo nie Polakiem. Bo nie patrzę na innych, nie cierpię plotkować o kimś i słuchać o kimś. I nie oceniam innych bo życie samo ocenia :P

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nie poruszać kwestii wiary, ale tak mnie naszło... a co z hipokryzją samego kościoła, który całe wieki naginał i zmieniał zasady tak żeby jemu pasowały? Mówię tutaj np o kwestii "11 przykazania", które głosiło, żeby nie budować świątyń, ani nie tworzyć żadnych podobizn boskich... No chyba, że wyłączamy z tego kwestię samego kościoła, a skupiamy się na indywidualnej wierze?

Koścół usunął 2 przykazanie bo było mu bardzo nie na rękę, a brzmiało ono tak:

"II. Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają Moich przykazań."

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Koścół usunął 2 przykazanie bo było mu bardzo nie na rękę, a brzmiało ono tak:

Społeczeństwo forum będzie Ci zapewne wdzięczne za uświadomienie.

Ale  jak się to ma do tematu ??

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Społeczeństwo forum będzie Ci zapewne wdzięczne za uświadomienie.

Ale  jak się to ma do tematu ??

Nie było to zacytowane wzgledem tematu tylko jako uścislenie wpisu Inżyniera. Nikogo nie uświadamiam, nie wymądrzam się, nie ubliżam jedynie uścislam. Nie ma się co indorzyć :rolleyes:

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było to zacytowane wzgledem tematu

Więc proszę trzymać się tematu.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...