Skocz do zawartości
Kobieta

Pytanie do znawców o temperaturę powietrza i wody.

Rekomendowane odpowiedzi

Duszek zus

A kto napisał że polewanie chłodzi?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek Lis Witalis

...A co jesli nie bedziemy polewac rozrzazonych kamieni? Tak - bajka skonczy sie tak samo jak powyzej."

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek zus

Ty napisałes

Polewanie kamieni, a robi się to pod koniec sesji (no, chyba że sauna jest biedna i oszczędza na ogrzewaniu, to już inny temat), powoduje gwałtowny wzrost wilgotności

A ja wczesniej

Polewajac kamienie woda zwiekszasz wilgotność

Dostrzegasz jakąs róznicę? Sprawe stosunku wilgotności do temp juz wyjasniałem wczesniej

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

to ja proponuję wspólny wypad do sauny i sprawdzimy organoleptycznie :)

w Szczecinie nie ma nic ciekawego także proponuję wizytę u zachodnich sąsiadów w Schwedtt :)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Lis Witalis - dziekuje za obszerne wytlumaczenie "o co loto" z saunami :klaszcze:

Nie chodzilo o to, ze polewajac kamienie spada temperatura. W saunie jest taka "pojemnosc termiczna", ze naprawde trzebaby mnostwo wody wylac (zapewne w ilosciach "strazackich") zeby obnizyc temperture. Pare chochelek wody na kamienie ktore w obecnych saunach sa od razu na nowo podgrzewane grzalka elektryczna naprawde nie jest w stanie znaczaco (o kilkadziesiat stopni C) obnizyc temperatury. :facepalm:  Chodzilo o to, ze wylewajac wode podnosimy wilgotnosc. A to pozwala organizmowi skuteczniej dokonywac wymiany cieplnej.

Jednak! Jak nam Lis Witalis wytlumaczyl to dziala zupelnie na odwrot. Ma byc "sucho" a nie "mokro".

No coz - w podstawowce nie przekazywali mi podstawowej wiedzy o saunach suchych i parowych ;-) A pozniej to wolalem korzystac niz o tym czytac. Zupelnie jak z pozostalymi tematami na tym forum :redevil:

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

to fakt

niezle poparzylam sobie szyje lancuszkiem bedac w saunie

i rowniez temperatura dochodzila w niej do ok 100 stopni natomiast polanie woda kamieni wywolywalo zmniejszenie tej temperatury  i wtedy wlasnie dopiero cialo zaczelo sie pocic

Nie jest to zabardzo możliwe, w stu stopniach biżuteria nie rozgrzewa się do takiej temperatury żeby poparzyć skórę. W innym przypadku trzebaby było nawet pierścionki i obrączki do sauny ściągać. Byłam ostatnio i nic mnie nie poparzyło. Mogłabyś się poparzyć gdybyś nachyliła się nad rozgrzanym do 180-200 st piekarnikiem, tak jak wielu, dlatego nie radzę paniom i panom zaglądać do pieca z zawieszonym czymś na szyji.

I przyznaję rację koledze, sprawdziłam przedwczoraj, dmuchanie na rękę w saunie parzy!!!

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek Lis Witalis

moze niemozliwe stalo sie mozliwym?

lancuszek sie nagrzal , gdy stracil kontakt ze skora , potem gdy znowu dotknal skory niestety poparzyl

po co mialabym pisac glupoty?

nie trzeba sciagac bizuterii , jesli stale przylega do skory , wtedy nie rozgrzewa sie tak , nie znam sie na fizyce i czemu tak sie dzieje , ale tak jest

Jest dokładnie tak, jak piszesz.

Dlaczego tak się dzieje jest jasne: Przy kontakcie następuje szybkie wyrównanie temperatury i sparzenie nam nie grozi.

Natomiast co do podanej wcześniej opinii, cyt.:

"Nie jest to za bardzo możliwe, w stu stopniach biżuteria nie rozgrzewa się do takiej temperatury żeby poparzyć skórę. W innym przypadku trzeba by było nawet pierścionki i obrączki do sauny ściągać."

Biżuteria w saunie nagrzewa się do temperatury otoczenia, czyli nawet ponad 100 stopni C (jeśli nie ma kontaktu z ciałem). Na pytanie, czy to jest temperatura pozwalająca na poparzenie, można sobie udzielić odpowiedzi biorąc do ręki metalowy kubek z wrzątkiem.

Dlatego zamiast kontrolować, czy biżuteria przylega czy nie, zaleca się po prostu ją zdejmować.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...